Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Skvelé správy pre onkologických pacientov: Nová, šetrnejšia metóda vyšetrenia

TK VšZP Zavedenie vyšetrení s použitím nového
rádiofarmaka pri diagnostikácii nádorových
ochorení centrálnej nervovej sústavy Zobraziť galériu (12)
TK VšZP Zavedenie vyšetrení s použitím nového rádiofarmaka pri diagnostikácii nádorových ochorení centrálnej nervovej sústavy (Zdroj: foto Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pacientov s podozrením na onkologické ochorenie mozgu vedia v bratislavskom PET centre Biont vyšetriť novým šetrnejším rádiofarmakom s označením 18 F-FET (18 fluoroetyl-L-tyrozín). Vyšetrujú sa ním onkologické ochorenia centrálnej nervovej sústavy, drvivá väčšina sú nádory mozgu.

"Ide o vyšetrenie pomocou rádioaktívnej látky. V tomto prípade tá rádioaktívna látka je nová v tom, že sú zmenené jej fyzikálne vlastnosti, čo nám umožňuje použiť ju u väčšieho počtu pacientov v jeden deň, a tak vyšetriť pacientov viac," priblížil Pavol Povinec, primár oddelenia PET Centrum. Látku možno podľa neho distribuovať aj na iné pracoviská na Slovensku, čo sa doteraz nedalo.

TK VšZP Pet

Doteraz boli pacienti pri tejto diagnóze vyšetrovaní 11-C Metyonínom, ktorý sa pre krátky polčas rozpadu nedal použiť nikde inde ako v Bionte. Nové rádiofarmakum bude možné použiť aj v iných mestách, pacienti by tak nemuseli namáhavo dochádzať na vyšetrenie do Bratislavy. Jeho výhodou je aj o desať percent nižšia cena.

TK VšZP Zavedenie vyšetrení
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: foto Ján Zemiar)

Zatiaľ boli novým rádiofarmakom úspešne vyšetrení štyria pacienti, tento týždeň je na vyšetrenie objednaných ďalších desať ľudí. Vyšetrenia sú naplánované vždy na jeden deň v týždni. Vyšetrenie jedného pacienta novým rádiodiagnostikom stojí 2214 eur.

TK VšZP Zavedenie vyšetrení
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: foto Ján Zemiar)

Všeobecná zdravotná poisťovňa sa dohodla s PET centrom Biont, že začne preplácať svojim poistencom s podozrením na onkologické ochorenie mozgu vyšetrenie novým šetrnejším rádiofarmakom. O jeho zazmluvnení rokuje s centrom aj zdravotná poisťovňa Dôvera. ZP Union informovala, že zariadeniu Biont prepláca všetky medicínsky opodstatnené výkony PET pre svojich poistencov.

Viac o téme: Foto Ján Zemiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu