Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Študenti zo Slovenska porazili súťažné tímy z celého sveta: Ich nápad môže zachraňovať životy

Víťazný tím zľava: Tomáš Funtík, Pavol Mayer a Dávid Sándor.
Víťazný tím zľava: Tomáš Funtík, Pavol Mayer a Dávid Sándor. (Zdroj: STU)

BRATISLAVA - Študenti zo Stavebnej fakulty STU získali prvé miesto v medzinárodnej súťaži Synchro University Challenge v 4D BIM plánovaní výstavby. Dokázali tromfnúť 100 študentov z 21 tímov zo 14 univerzít sveta. Slováci sa zamerali na zlepšenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

Po minuloročnom finálovom umiestnení Slováci opäť dokázali, že patria k svetovej špičke. Víťazný tím reprezentovali študenti Pavol Mayer a Dávid Sándor pod vedením Tomáša Funtíka. Cieľom súťaže, ktorú už štvrtý rok organizuje softvérová firma Synchro Software, bolo využitie tohto softvéru na vyriešenie ľubovoľnej problematiky z oblasti výstavby, s ktorou sa stretajú realizátori na stavbách. Študenti sa zamerali na zlepšenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

Svetový úspech! Prešovskí študenti Samo a Mirka vynašli najúčinnejšiu zbraň proti kliešťom

„Bezpečnosť pri práci je podľa nás najdôležitejšia vec pri výstavbe. Aký význam má, ak sa postaví najkrajšia, najvyššia, alebo najkvalitnejšia stavba, prípadne sa na nej skvelo zarobí, alebo sa postaví za rekordný čas, ak sa z nej niekomu nevráti domov otec, manžel či syn? vysvetľuje Pavol Mayer.

Synchro softvér umožňuje modelovať priebeh výstavby v čase a študenti Slovenskej technickej univerzity sa rozhodli do 3D BIM modelu hrubej stavby naprojektovať bezpečnostné prvky, ako napríklad zábradlia či pracovné plošiny. „Tieto prvky sme museli najskôr vytvoriť, nakoľko žiadny z výrobcov neposkytoval BIM knižnicu svojich výrobkov a následne sme ich pridali do modelu stavby,“ dopĺňa Pavol Mayer.

Model dokáže odhaliť riziká projektu

Ďalším krokom bolo vytvorenie harmonogramu výstavby, pri ktorom sa nesmelo zabudnúť na postupnosť osádzania a odstraňovania jednotlivých bezpečnostných prvkov. „Aby sme nenavrhovali riešenia, ktoré v praxi nie sú realizovateľné, alebo sa riešia inak, navštívili sme stavbu a problematiku konzultovali s odborníkmi z firmy Skanska,“ hovorí Dávid Sándor.

Do modelu študenti vložili navyše cenu práce jednotlivých činností a vytvorili tak naozaj veľmi presnú simuláciu výstavby. Manažér stavby vie s takouto pomôckou presne odhadnúť, ktoré konštrukcie sa budú v konkrétny deň stavať, ktorá firma ich vyhotovila a koľko daná práca či materiál stáli. Model tak pomôže včas odhaliť a odstrániť riziká projektu.

Slovenskí priekopníci

Mladí technológovia sa pokúsili vytvoriť niečo, čo pravdepodobne ešte nikto pred nimi. „Položili sme si otázku, či by nebolo skvelé ocitnúť sa priamo na stavbe a vidieť jednotlivé konštrukcie a prvky rásť okolo nás,“ vysvetľuje Dávid Sándor. Výsledkom bola virtuálna a zmiešaná realita výstavby, ktorá sa môže používať pri školení pracovníkov o BOZP, pri zadávaní úloh na stavbe a pri analýze procesu realizácie či chýb projektu. „Simuláciu vo virtuálnej realite je možné uploadovať na YouTube, kde si ju môže pozrieť ktokoľvek so smartfónom a virtuálnymi okuliarmi, ktoré sa dnes dajú kúpiť za pár eur,“ dopĺňa Dávid Sándor.

Iný rozmer ponúka zmiešaná realita, ktorá vyobrazuje model budovy s bezpečnostnými či rizikovými zónami,. Tie si užívateľ môže pozrieť cez tablet alebo smartfón pomocou aplikácie, ktorá mu model zobrazí pri zameraní kamerou napríklad na klasický papierový výkres.

Digitalizácia je budúcnosťou stavebníctva

„Veríme, že vďaka tomuto víťazstvu a jeho medializácii sa nám podarí slovenské stavebníctvo trochu prebudiť a prispieť k jeho digitalizácii. Mnohí projektanti už začínajú projektovať pomocou BIM, avšak realizačné firmy a investori zatiaľ len objavujú výhody, aké im BIM môže priniesť,“ hovorí Tomáš Funtík, viceprezident BIM asociácie Slovensko a pedagóg Stavebnej fakulty STU.

Kým v zahraničí pojem digitalizácia stavebníctva už nie je ničím novým a na základe vládnych nariadení sa rozvíja na princípoch štvrtej priemyselnej revolúcie tzv. iniciatívy Industry 4.0 (napr. v ČR Iniciatíva Stavebnictví 4.0, alebo v Nemecku Planen-Bauen 4.0), na Slovensku sú zatiaľ priekopníkmi digitalizácie na svetovej úrovni najmä budúci stavební inžinieri. Pavol s Dávidom sa súťaže zúčastnili po druhýkrát, a tak ako minulý rok, kedy sa dostali medzi finalistov, boli aj tento rok úspešní a vyhrali.

 

 

 

Viac o téme: ŠtudentiSTUSynchro University Challenge4D BIM plánovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu