Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenskí študenti prevalcovali svet: Týmto filmom dali na frak aj Američanom!

Ukážka z filmu Almost There
Ukážka z filmu Almost There (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Slovenskí študenti z Vysokej školy muzických umení znovu prevalcovali celý svet v medzinárodnej filmovej súťaži v New Yorku. Odkráčali odtiaľ s až troma cenami a porazili tak tímy z ostatných krajín ako Kanada či Fínsko.

Slováci sa vo svete nestratia. Ani v tom filmovom. Naposledy to dokázali študenti z bratislavskej VŠMU, ktorí sa zúčastnili medzinárodnej súťaže, a to s filmom režisérky Zuzany Mariankovej Almost There.

Ten v USA zožal obrovský úspech a rozosmial každého, kto bol v premietacej sále. Jeho tvorcom sa podarilo získať hneď tri ceny - 1. miesto  v súťaži 24 hour film race 2014, cenu za najlepšiu réžiu a cenu za najlepší herecký kolektívny výkon.

"Film musel byť maximálne štyri minúty dlhý. Museli sa v ňom objaviť povinné atribúty, ako "Metla", "Hrýzť" a "Ultimátum". Stavili sme na jednoduchosť a humor. Vymyslieť, natočiť, zostrihať a odoslať film sme museli za 24 hodín. Stihli sme to štyri sekundy pred uzávierkou," priblížila režisérka Marianková.

So svojím počinom porazila kolegov zo Spojených štátov, Kanady, Austrálie, Fínska či Veľkej Británie. Podobný úspech slovenskí filmári dosiahli aj vlani, keď na rovnakom podujatí získali s filmom Elipsa druhé miesto a cenu za réžiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu