Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bola raz jedna zásterka (alebo „Povedz mi čo ješ a ja ti pridám“)

Bola raz jedna zásterka Zobraziť galériu (8)
Bola raz jedna zásterka (Zdroj: OZ Pluto)

Blíži sa Valentín a s najväčšou pravdepodobnosťou sa slovo láska bude skloňovať trošku intenzívnejšie. Pripomenú nám ju aj výklady obchodov, no najmä – dúfajme - naši blízki.

Aktéri dvoch občianskych združení, OZ P(l)uto a OZ Bol raz jeden človek, sa zhodli na tom, že láska ide v prvom rade cez žalúdok, a rozhodli sa spoločne vytvoriť kolekciu zásterok s originálnou potlačou.

Občianske združenie P(l)uto je známe spájaním chránených dielní a iných zariadení, zastrešujúcich hendikepovaných klientov, a tvorbou prevažne textilného charakteru. V minulosti upútalo pozornosť verejnosti prvým modelom dizajnérskych šiat, ktoré vznikli pod dohľadom Borisa Hanečku v chránených dielňach, a hrdo niesli názov Šaty robia človeka.

Portfólio združenia sa neustále rozširuje, v novembri Pluto otvorilo v Bratislave malý charitatívny obchodík Plutošop, ktorý prezentuje práve výrobky ľudí ohrozených sociálnym vylúčením a sám má charakter sociálneho podniku.

“V súčasnosti máme v Plutošope na Panskej ulici výrobky zo 14 organizácií z celého Slovenska, tričká, šaty, tašky, ale aj bižutériu, doplnky či darčekové predmety”, hovorí Kristína Baluchová, zakladateľka OZ P(l)uto. “Našich bratislavských kamarátov z OZ Bol raz jeden človek sme oslovili, lebo krásne kreslia a ako sme neskôr zistili, rovnako ako my majú aj vrúcny vzťah k jedlu”, dodáva s úsmevom.

Tvárou projektu sa stal herec Roman Pomajbo, ktorého môžete v blízkej dobe vidieť vo vlastnej show Ocko.

“Roman je náš prvý muž – model”, vysvetľuje Baluchová. “Chceli sme sa vyhnúť stereotypu, že varia iba ženy. Keďže je zaslúžilý otecko, predpokladám, že je aj skúsený kuchár, a naša zásterka mu príjde vhod.”

Prvá “várka” zásterok vznikla v dvoch farbách – červenej a čiernej. Záujemci ich kúpou v Plutošope podporia klientov oboch združení, a môžu sa z varenia potešiť o trošku viac. Zásterky totiž zdobí príznačný nápis : Povedz mi čo ješ a ja ti pridám!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu