Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Živý dôkaz toho, že aj majstri lekári sa utnú: Malý bojovník mal celý život preležať!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: archív K. Š.)

PREŠOV - Že budem celý život ležať? Tak to teda nie! Povedal si malý bojovník Marko z Prešova po tom, čo mu diagnostikovali pravostrannú hemiparézu. Neposlúcha ho celá ľavá strana tela a aby dosiahol svojho cieľa, potrebuje cvičiť, cvičiť a ešte viac cvičiť. Odo dňa, kedy ho lekári "odpísali", ubehol nejaký ten rôčik a z Markových pokrokov sa nestačia diviť. Pred sebou má však ešte dlhú cestu. Pomôžete mu?

(Píše mamička za Marka)

Ahoj, volám sa Marko a mám štyri roky. Som prvorodené dieťa mamky a ocka, veľmi sa na mňa tešili ako aj celá naša rodina. Mamka si počas tehotenstva dávala veľký pozor, aby bolo všetko OK. Prečo začali moje problémy, dodnes nik nevie. Po vyšetrení na CT pán doktor mamke a ockovi oznámil, že mám pravostrannú Hemiparézu, teda rozsiahle štrukturálne zmeny v pravej hemisfére mozgu. Ja tomu síce nerozumiem, ale vravia, že mám nefunkčnú celú pravú stranu hlavičky čiže mozgu. Podľa prvých vyšetrení by som mal ležať celý život na postieľke a nehýbať sa.

Mamka s ockom ma vzali zasa k pani doktorke a tá povedala, že musíme veľmi veľa cvičiť. A tak sme začali. Nebola to žiadna sranda, hrozne to bolelo aj mamka si so mnou poplakala. Od druhého mesiaca života sa začal môj boj o to, čo iným pripadá také jednoduché – o pohyb. Cvičil som podľa Vojty, Bobatha naši ma vzali na Deveni, absolvoval som aj hyperbarickú kyslíkovú komoru a ďalšie cvičenia. Za 4 roky života je toho dosť. ALE, mám výsledky. Zlepšujem sa a cvičím aj doma aj u profesionálov, čo je super, lebo tí sa tak nepotrápia ako mamka.

Živý dôkaz toho, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív K. Š.)

A tak začali ďalšie mamkine a ockove starosti. Všetko museli zaplatiť rodičia a starí rodičia sami. Finančné zdroje sa minuli (usporené aj požičané). Nepočúva ma ľavá strana telíčka. Hoci sa o ľavú rúčku opriem, stále neviem chytiť hračky ani lyžičku. Mojím hlavným cieľom je to zmeniť. Chcem chytiť veľkú loptu do oboch rúk a silno ju hodiť. Keď budem veľký chcem sa obliecť a najesť sám. Mamka s ockom mi zaobstarali bračeka. Vravia mi, že teraz pomôžem ja (strážiť ho) a potom, neskôr, on mne. Ale teraz je viac cítiť nedostatok peniažkov ako predtým.

Živý dôkaz toho, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív K. Š.)

Páčilo sa mi v Renone. Chcel by som sa tam vrátiť. Vraj majú aj nový prístroj, ten by som vyskúšal. Majú aj koníka a toho ľúbim. Cvičitelia presne vedia ako na mňa, takže cvičím ako drak. A baví ma to, pomôžete mi? Som čulé dieťa, ktoré si každý zamiluje. Som možno „investícia“, ktorú neuvidíte. Ale ak si predstavíte neobrúsený diamant, ktorý treba opatrne a po malých častiach tvarovať – TO SOM JA. Nakoniec zažiarim a verím, že aj vďaka Vám.

Kontakt na Markovu mamičku:

Kristína Šambronská

Marka Čulena 12, 08 001 Prešov

e-mail: kristina.sambronska@gmail.com

tel. č.: 0902 365 141

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu