Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Uniformy letušiek novej slovenskej aerolinky sú vyrobené aj v chránenej dielni

Uniformy letušiek novej slovenskej aerolinky sú vyrobené aj v chránenej dielni Zobraziť galériu (2)
Uniformy letušiek novej slovenskej aerolinky sú vyrobené aj v chránenej dielni

Občianske združenie P(L)UTO prinieslo zaujímavý projekt na podporu sociálnej inklúzie, známy heslom Šaty robia človeka. Vytvorilo sieť chránených dielní a iných zariadení, zastrešujúcich sociálne odkázaných klientov, a ponúklo im vyplnenia voľného času tvorivými ativitami, konkrétne šitím.

Práve prostredníctvom aktivít OZ P(l)uto sa chránená dielňa Dom svitania spolupodieľala na unikátnom projekte – návrhu uniforiem letušiek. Slovenská letecká spoločnosť GO2Sky, prevádzkujúca zatiaľ jeden Boeing 737 v rámci charterových letov, vznikla na jar tohto roku. Letušky, pracujúce pre túto aerolinku, reprezentujú v súčasnosti aj charitatívny úmysel.

 

 

Neodmysliteľné šatky na krku, typické pre každú uniformu, boli totiž ušité  v chránenej dielni v Jakubove, ktorá dáva prácu  najmä mladým ľuďom s mentálnym a kombinovaným postihnutím (http://www.domsvitania.sk/ ).

 

„Máme z tohto výnimočného prepojenia neuveriteľnú radosť“, hovorí Kristína Baluchová, zakladateľka OZ P(l)uto a autorka myšlienky, ktorá sama niekoľko rokov pracovala ako letuška. „Je našou ambíciou oslovovať široké spektrum ľudí, najmä tých, ktorí povedzme o chránených dielňach veľa nevedia. Sociálnu inklúziu nechceme stavať na ľútosti, naopak, verím, že verejnosť upúta najprv „vonkajšia krása“ výrobkov.“

Uniformy letušiek novej slovenskej
Zobraziť galériu (2)

Občianske združenie (OZ) Pluto, ktoré vo svojich víziách spája módu s prácou so znevýhodnenými skupinami občanov, rozbieha v súčasnosti ďalší projekt, v spolupráci s chránenými dielňami v Malackách a Jakubove bude vyrábať originálne šaty s motívom šiat návrhára Borisa Hanečku.

"V rámci nového projektu sme sa snažili vymyslieť niečo, čo by prinieslo jednak prácu ľuďom v chránených dielňach, no takisto by prispelo k samoudržateľnosti projektu," uviedla zakladateľka združenia. „Prepojenie známeho módneho návrhára p.Hanečku a ľudí, stojacich zdanlivo na okraji spoločností, symbolizuje zaujímavé riešenie“, dopĺňa.

Združenie plánuje už túto jeseň otvoriť „Plutošop“, obchodík v Bratislave, fungujúci na princípe sociálneho podniku.

„V obchode by mali pracovať dievčatá z azylových domov, alebo po odchode z detských domovov",  uviedla Baluchová s tým, že pracovná skúsenosť v obchode, spojená s vytvoreným mentoringovým plánom, by mala týmto ľuďom pomôcť zvýšiť potenciál zamestnať sa aj v budúcnosti a zlepšiť tak svoje životné vyhliadky.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu