Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neuveriteľných 30 rokov populárnej bratislavskej ulice: Autor takmer skončil v base

Obchodná
Obchodná

BRATISLAVA - Fotoknihu mapujúcu 30 rokov politických, spoločenských a vizuálnych zmien vo výkladoch na Obchodnej ulici v Bratislave prezentovali v utorok (17. 2.) v Berlinke SNG. Unikátna publikácia Obchodná (1984 - 2014) prináša výber z vyše 5000 záberov výkladov jednej z najzaujímavejších ulíc hlavného mesta, ktoré od roku 1984 nafotil Ľubo Stacho.

Impulzom pre vznik neplánovaného projektu boli parte zosnulého sovietskeho lídra, generálneho tajomníka Jurija Vladimiroviča Andropova vo výkladoch obchodov, ktoré nechýbali ani v prevádzkach s názvom Darčeková služba, Lahôdky, Oprava obuvi či Hydina. "To spojenie medzi názvom výkladu a súvislosť s tým parte si nikto neuvedomoval. Ako fotograf som to videl a zaznamenával. Keď som to ľuďom začal ukazovať, pýtali sa ma, či chcem rekreáciu v Ilave alebo Leopoldove, ale našťastie sa nič nestalo," povedal Ľubo Stacho s tým, že ďalej pokračoval vo fotení politickej výzdoby, ktorá verejnosti mala pripomínať Víťazný február, 1. a 9. máj, oslobodenie, znárodnenie či Slovenské národné povstanie. "Cítil som, že to všetko je nesmierne zaujímavé, lebo to vyjadruje dobu."

Výnimočnú publikáciu do života uviedol Egon Gál, podľa neho je len plynulým pokračovaním predchádzajúcej knižky manželov Stachovcov Moja krajina: "V oboch knihách sa Ľubovi podarilo aparátom dosiahnuť niečo, o čo sa pokúšajú postmoderní filozofi veľmi zložitými jazykovými konštrukciami. Podarilo sa mu ukazovať paralelne a navzájom nesúmerateľné svety, ktoré tvoria našu každodennú realitu." Stacho s dokumentovaním výkladov neprestal ani po roku 1989, keď socialistickú výzdobu vymenili odkazy na November a začínajúci kapitalizmus, ktorý bol pre fotografa rovnako zaujímavý. "Zrazu som sedel v 'kine' a pozeral som druhý diel toho úžasného filmu a fotil som ďalej. Prestavby, rekonštrukcie a sezónne výpredaje sa stali typickým znakom kapitalistického konzumu." Obrovské množstvo nafoteného materiálu roztriedila podľa jednotlivých obchodov a ich popisných čísel Stachova manželka Monika. Šanon s názvom Obchodná objavila náhodne v domácom archíve: "Keď som videla Ľubovu 30-ročnú prácu v negatívoch, uvedomila som si, že keby som ho tam len tak vrátila, bola by som asi 'blázon'."

Približne 500 fotografií v chronologickom zoradení tak ponúka možnosť nahliadnuť do minulosti našej krajiny cez príbeh jednej ulice. Fotografie výkladov zaznamenávajú koniec normalizácie, rady na pomaranče, nástup perestrojky, November'89, ranný kapitalizmus, rekonštrukcie a prestavby v 90. rokoch, globalizačné vplyvy, sezónne výpredaje, ale aj čakania "na prenájom" počas hospodárskej krízy. Projekt môže zaujať nielen pamätníkov starej Bratislavy či fanúšikov hry "hľadaj rozdiely", ale aj všetkých záujemcov o fotografiu, sociológiu, architektúru a dizajn. V knihe sú texty približujúce Obchodnú ulicu z pohľadu historika a kurátora fotografie Aurela Hrabušického, kurátorky súčasného umenia Petry Hanákovej, sociológa Miroslava Tížika a historičky architektúry Henriety Moravčíkovej, ktorá ulicu nazvala "urbánnou mutáciou". "Je to prejav akejsi choroby, mohli sa tam uplatniť rôzne koncepcie. Obchodná je vlastne fascinujúce laboratórium toho, čo sa skúšalo v architektúre a v urbanizme celé 20. storočie," povedala Moravčíková.

Súčasťou publikácie, ktorú vydalo vydavateľstvo O.K.O v spolupráci so Slovartom, je tiež citát z eseje Václava Havla Moc bezmocných (1978). Autor sa v nej zamýšľa nad tým, prečo musel dať zeleninár do výkladu heslo Proletári všetkých krajín, spojte sa! Napokon sa však aj jeho podobizeň dostala do výkladov na Obchodnej, o čom svedčí prezentovaná kniha. Autorom jej grafického dizajnu je Boris Meluš.

Ľubo Stacho (1953) vyštudoval Katedru fotografie na FAMU v Prahe. V roku 1990 založil na VŠVU v Bratislave štúdium fotografie, kde na Katedre fotografie a nových médií vedie Ateliér laboratórium fotografie. Získal viacero medzinárodných ocenení a bol hosťujúcim profesorom na univerzitách v Gente, Amsterdame, Nottinghame, Providence a v New Jersey. Zrealizoval viac než 80 samostatných výstav a zúčastnil sa na asi 300 kolektívnych výstavách doma aj v zahraničí. Od roku 2008 tvoria s manželkou Monikou Stacho umeleckú dvojicu a pracujú na spoločných konceptuálnych a dokumentárnych projektoch.

Unikátna publikácia Obchodná sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu