Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prozaik Mór Jókai patrí v Maďarsku medzi najčítanejších autorov

Mór Jókai
Mór Jókai (Zdroj: wikimedia.org)

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA - Literárne dielo prozaika, dramatika a publicistu, maďarského romantického spisovateľa Mór Jókaiho malo veľký vplyv na vývin maďarskej prózy. Napriek tomu, že v pondelok 5. mája uplynie 110 rokov od jeho smrti, dodnes patrí Mór Jókai, významná postava maďarskej a svetovej literatúry, k najčítanejším autorom.

Vyberal si témy z blízkych, vzdialenejších i súčasných dejín Uhorska. Mnohé Jókaiho romány sú prepletené iluzórnymi, fantastickými prvkami, čo dáva jeho dielu typický romantický charakter.

Prvé poviedky mu vyšli v novinách PestiHírlap a Életképek. V roku 1846 vyšiel Jókaiho prvý román Všedné dni. Medzi najznámejšie autorove romány patria Uhorský nabob, Zoltán Kárpáthy, Synovia muža s kamenným srdcom, v ktorých zobrazil maďarskú predrevolučnú spoločnosť a dobu revolúcie roku 1848.

Ovplyvnený francúzskymi romantikmi (V. Hugom, A. Dumasom a J. Vernom) a obdivom k technickému pokroku, písal Jókai romány s fantastickými prvkami: Čierne diamanty, Zlatý muž. Známe sú aj romány Posledné dni janičiarov, Kráľ pirátov, Milovaný až na popravisko, Levočská biela pani. Koncom spisovateľskej éry písal Mór Jókai realistické žánrové obrázky (román Úbohí boháči, Poviedky o ružiach a iné novely).

Mór Jókai sa narodil 18. februára 1825 v Komárne. Vyštudoval právo, venoval sa však prevažne písaniu a vydal vyše 300 titulov. Do literárnych kruhov ho ako právnického praktikanta priviedol Sándor Petőfi, s ktorým v roku 1848 stál na čele revolučnej mládeže, v revolučnom roku 1848 redigoval noviny, neskôr bol poslancom uhorského snemu. Spisovateľ zomrel 5. mája 1904 v Budapešti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu