Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nový román Tri brehy Dunaja vás vráti v čase: Ako to bolo kedysi s Bratislavou?

Tri brehy Dunaja
Tri brehy Dunaja (Zdroj: FB)

BRATISLAVA – Román Tri brehy Dunaja z pera slovenského autora Pavla Boroša pribudol na pulty slovenských knižných obchodov. Vracia sa v ňom do čias vzniku Československa, keď sa rozhodovalo o tom, či Prešporok bude slovenský, alebo maďarský.

Prvá svetová vojna zanechala v životoch hlboké stopy. Pre mnohých sa však boj neskončil. Michal, ktorý prerušil štúdiá v Prahe, pôsobí ako dôležitý predstaviteľ novej československej armády. Zamilovaný je do Květky, dcéry českého podnikateľa, a hľadá cestu medzi povinnosťou a hlasom srdca. Sándor, jeho priateľ zo strednej školy, sa ako Maďar a syn popredného prešporského advokáta ocitne na druhej strane barikády – medzi tými, ktorí by radi dosiahli pripojenie Prešporka k Maďarsku. Po ťažkom zranení sa oňho stará Michalova sestra Hanka. Ostýchavosť im spočiatku bráni prejaviť svoje city. Tak sa z priateľov stávajú nepriatelia a z nepriateľov sokovia v láske. A hoci sa vojna skončila, treba ešte vybojovať mnohé súkromné bitky.

„Verím, že romantická rovina knihy priláka čo najviac ľudí, ktorí si popri čakaní na rozuzlenie vzťahov medzi hrdinami prečítajú niečo, čo by si inak neprečítali,“ povedal autor Pavol Boroš. „A zároveň verím, že Tri brehy Dunaja budú pre čitateľov atraktívne svojím príbehom a možno aj poznaním zaujímavých a menej známych udalostí spojených s našou súčasnosťou viac, ako sme si často ochotní pripustiť.“ 

Pavol Boroš (1965) sa narodil v Lučenci, vyštudoval Slovenskú vysokú školu technickú v Bratislave. Do roku 1996 pracoval v Biotike Slovenská Ľupča, najprv ako technik, neskôr ako organizačno-personálny riaditeľ. Od roku 1996 pôsobí v oblasti manažérskeho poradenstva pre súkromný aj verejný sektor. Žil v Banskej Bystrici, v súčasnosti už v Bratislave. Zaujíma sa o literatúru a hudbu, Tri brehy Dunaja z vydavateľstva Slovart sú jeho prvotinou.

Autor sa stretne na besede s čitateľmi vo viacerých slovenských mestách. To prvé už absolvoval 26. marca v rodnom Lučenci, ďalšími mestami budú Nitra (16. 4.), Martin (23. 4.), Žilina (24. 4.) a Košice (30. 4.).

Kniha Tri brehy Dunaja sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu