Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Breivik sa na 8 hodín vrátil na ostrov Utöya

Anders Breivik Zobraziť galériu (2)
Anders Breivik

OSLO - Nórsky atentátnik Anders Behring Breivik sa cez víkend znovu ocitol na ostrove Utöya, kde v júli zastrelil 69 ľudí. Priviezla ho tam polícia k rekonštrukcii, ktorá podľa jej dnešného oznámenia trvala osem hodín.

Breivik mal celú dobu putá na rukách i na nohách a policajti ho navyše vodili na povraze, napísala agentúra DPA. Cieľom akcie bola kriminalistická rekonštrukcia Breivikovho zločinu. Ako povedal jeho obhajca Geir Lippestad denníku Verdens Gang, dokázal si spomenúť na mnoho udalostí. Dvaja policajti rekonštrukciu nakrúcali, videozáznamy budú pravdepodobne použité pri procese.

Počas policajnej rekonštrukcie bol ostrov hermeticky uzavretý. Postaralo sa o to šesť policajných člnov, nad miestom činu prelietal vrtuľník. Breivik sa už priznal k dvom krvavým útokom z 22. júla. Zabil pri nich 77 ľudí: osem výbuchom nálože trhaviny umiestnenej v automobile v centre metropoly Osla a 69 streľbou na neďalekom ostrove Utöya. Hrozí mu za to najmenej 21 rokov väzenia.

Nórski vyšetrovatelia dospeli k prakticky definitívnemu záveru, že extrémista Breivik oba teroristické útoky naplánoval, pripravil a spáchal úplne sám. Nič nesvedčí o existencii nejakých iných "buniek", ktoré Breivik naznačil, ide skôr o jeho snahu dodať si dôležitosti, oznámil v stredu v Osle vyšetrujúci prokurátor Christian Hatlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu