Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Minister obrany Juraj Liška podal demisiu

Liška oznámil svoj úmysel odstúpiť z funkcie po dnešnom stretnutí s premiérom Mikulášom Dzurindom.
Liška oznámil svoj úmysel odstúpiť z funkcie po dnešnom stretnutí s premiérom Mikulášom Dzurindom.

BRATISLAVA - Minister obrany Juraj Liška dnes podal demisiu do rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Liška oznámil svoj úmysel odstúpiť z funkcie po dnešnom stretnutí s premiérom Mikulášom Dzurindom. Abdikovať sa rozhodol kvôli tragickej havárii vojenského lietadla AN-24, pri ktorej minulý týždeň zahynulo v Maďarsku 42 osôb.

Juraj Liška bol na poste ministra obrany od 10. októbra 2003. Prezident Rudolf Schuster ho vymenoval za člena vlády, kde nahradil Ivana Šimka, ktorého odvolanie navrhol premiér Mikuláš Dzurinda pre stratu dôvery.

Rozhodnutie ministra obrany Juraja Lišku abdikovať nie je podľa jeho slov politickým rozhodnutím, "je to rozhodnutie srdca". Ako Liška povedal dnes na tlačovej besede, na ktorej svoju rezignáciu oznámil, "bez ohľadu na to, či je polroka alebo tri roky pred voľbami, najdôležitejšie je zostať človekom. Ja som sa rozhodol odísť, lebo to tak cítim," vyhlásil Liška. Rozhodnutie odstúpiť v ňom vrelo už niekoľko dní a správny čas podľa neho nastal po dôstojnej rozlúčke so 42 vojakmi, ktorí neprežili minulotýždňové letecké nešťastie na slovensko-maďarských hraniciach.

Premiér Mikuláš Dzurinda sa rozhodol Liškovu demisiu prijať. Liškovi sa poďakoval za to, ako riadil rezort. Podľa Dzurindu ho viedol zodpovedne a dobre. Ocenil najmä to, že sa mu podarilo dovŕšiť profesionalizáciu armády. Dzurinda ešte nevedel odpovedať na otázku, kto bude Liškovým nástupcom, resp. ktorý člen kabinetu dočasne prevezme riadenie rezortu obrany.

Životopis Juraja Lišku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu