Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slota mobilizuje po čistkách: Do vedenia dal skinheada!

Ivan Ružička s členmi Slovenskej pospolitosti v roku 1995 Zobraziť galériu (3)
Ivan Ružička s členmi Slovenskej pospolitosti v roku 1995

BRATISLAVA - Zdá sa, že Ján Slota sa po čistkách kritikov v strane môže cítiť ako pravý vodca. Podarilo sa nám totiž zistiť, že do vedenia dosadil zakladateľa Slovenskej pospolitosti Ivana Ružičku. Tento človek sa pritom môže pochváliť ozajstnou kariérou pravicového extrémistu.

Menovanie Ružičku za krajského šéfa v Trnave pobúrilo viacero členov SNS. Ten sa totiž v deväťdesiatych rokoch pohyboval medzi nacionalistami. Jeho prvým politickým úspechom bolo, keď ho v roku 1996 zvolili za prvého predsedu Slovenskej pospolitosti. Tá už vtedy nosila gardistické uniformy a hlásala antisemitské názory.

Počas Ružičkovho pôsobenia vydával podľa stránky pospolitosti aj časopis Radikálny blok, ktorý čítali prevažne mladí nakrátko ostrihaní muži. Obsahoval rozhovory s členmi neonacistických kapiel či články, ktoré popierali holokaust či reklamné predmety ako nášivky skinheads. Právny zástupca mimovládnych organizácií Ján Hrubala upozornil na rozširovanie časopisov s rasistickým, antisemitským a nacionalistickým zameraním. Medzi nimi bol aj “Radikálny blok”. Podľa stránky holokaust.cz sa viaže na hnutie skinhead, ktoré síce formálne nemá vlastné štruktúry, ale je dobre organizované.

Ružička nám svoje angažovanie v kontroverznej organizácií priznal. „V strane o tom vedia. Nikto s tým nemal žiadny problém, iba vy," reagoval. Keď sme boli zvedaví na jeho názor na Adolfa Hitlera či Jozefa Tisa, už taký zhovorčivý nebol. „Obráťte sa na hovorkyňu," povedal nám a zložil telefón.

Ružička už ako zakladajúci člen na fotografii spred štrnástich rokov vyzerá ako zanietený neonacista. Dnes pracuje ako exekútor a chodí prevažne ako vážený biznismen v obleku. Viacerí členovia strany, ktorých Slota odstavil po nedávnom sneme, sú znepokojení tým, akých ľudí dosadzuje SNS do vedenia. Slota tvrdí, že Ružičkova minulosť nie je pre nich problém. „Ide o záležitosť spred 13 rokov, čiže je to dávno neaktuálne. Navyše Slovenská pospolitosť vtedy vyzerala a pôsobila úplne inak ako s jej dnešným vedením a predstaviteľmi," uviedla hovorkyňa SNS Jana Benková. Dodala, že sa neobávajú radikalizácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu