Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Roztržky v parlamente: Nadávky, milenka, facka!

Igor Matovič (vpravo), Robert Fico, Anna Belousovová Zobraziť galériu (5)
Igor Matovič (vpravo), Robert Fico, Anna Belousovová

BRATISLAVA – Novú politickú kultúru v parlamente presadzuje koalícia od začiatku volebného obdobia. Poslanci všetkých politických táborov sa však za ostatné mesiace postarali v Národnej rade o vzrušujúce chvíle. Hádky, facka, spor, ktorý takmer vyústil do fyzickej potýčky, narážka na mimomanželský vzťah. To všetko patrí k súčasnej parlamentnej realite.

Roztržky v parlamente: Nadávky,
Zobraziť galériu (5)
Prvá koalično-opozičná výmena názorov sa odohrala v júli medzi poslancom strany Most-Híd Ondrejom Dostálom a dnes už bývalou podpredsedníčkou SNS Annou Belousovovou po tom, čo poslanec Dostál skritizoval jej nomináciu za SNS na post predsedu parlamentného výboru pre ľudské práva. Označil ho za pokus o nepodarený vtip. Podpredsedníčka strany si servítku pred ústa rozhodne nekládla a poslancovi okrem iného odkázala: „Dajte si pozor na hubu, lebo po nej z každej strany dostanete.“
Roztržky v parlamente: Nadávky,
Zobraziť galériu (5)
Rozčarovaná Belousovová pokračovala v auguste v nastolenom tempe. Jednu výchovnú uštedrila ďalšiemu poslaneckému nováčikovi Igorovi Matovičovi z Obyčajných ľudí. "Takú jednu materskú (facku) mi dala," uviedol prekvapený Matovič. Dôvod si našla skutočne prozaický. Obyčajný človek ju vo svojom článku v regionálnych inzerentných novinách oslovil Anča a vyzval ju, nech si strhne kríž, lebo si myslí, „že politik – kresťan by nikdy nemal mlčky tolerovať zlodejov“. Práve tieto slová si s ním chcela osobne vyjasniť. "Ja mám svoje meno, mám priezvisko a nie som pre pána Matoviča ani pre nikoho nijaký hej počkaj, ak je to táto nová kultúra, ktorú teda zavádzajú do parlamentu, tak ja mám zasa metódy nie až také nové na to, aby som vysvetlila, že jednoducho k dáme sa má správať každý slušne," vyjadrila sa. Reagovať na incident sa pokúsil aj predseda parlamentu a šéf SaS Richard Sulík. Situácia ho však natoľko vyviedla z miery, že pre neprestávajúci smiech nebol niekoľkokrát schopný odpovedať.
Roztržky v parlamente: Nadávky,
Zobraziť galériu (5)
Igor Matovič sa zaplietol aj s Robertom Kaliňákom zo Smeru. Počas septembrovej schôdze k zákonu o imunite sa v parlamente takmer pobili. Hádke mala predchádzať poznámka poslanca za SaS na adresu predsedu Smeru Roberta Fica. „Podľa mňa Fico patrí do basy, ak sa ukáže, že hlas podobný Ficovi patrí Ficovi, a preto budem s radosťou hlasovať o zúžení imunity,“ povedal Matovič. Kaliňák na oplátku označil Matoviča za pašeráka a zlodeja. „Keď vám niekto pred celým národom, pred celým parlamentom povie, že ste pašerák a zlodej a rehoce sa pri tom jak dilinko, tak ja neviem,“ sťažoval sa Matovič. Roztržka sa následne presunula za plentu, kam si ho zavolal Kaliňák. Namiesto bitky si poslanci potykali.
Roztržky v parlamente: Nadávky,
Zobraziť galériu (5)
Za doposiaľ posledný veľký spor v parlamente možno označiť ostrú slovnú prestrelku, ktorú majú na svedomí predseda parlamentu a strany SaS Richard Sulík a šéf Smeru Robert Fico. "NR SR nie je Fax and Copy, nie je to o fotografovaní a kopírovaní," reagoval predseda Smeru na konanie poslancov za stranu SaS, ktorí si v novembri počas tajnej voľby generálneho prokurátora odfotili svoje hlasovacie lístky. Sulík nezaháľal a z obrany prešiel do útoku. „Firma Fax and Copy vám naozaj leží v žalúdku. Ale je to zdroj mojich oficiálnych príjmov, z ktorých fakt žijem. Na rozdiel od vás si potom môžem kúpiť veci, ktoré chcem a nemusím si ich nechať darovať od manželky, ktorú podvádzam s milenkou.“ Narážka smerovala na Ficove drahé hodinky, ktoré mu mala darovať manželka.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu