Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrušovský chce odtajnenie voľby generálneho prokurátora

Pavol Hrušovský počas tajnej voľby Generálneho prokurátora
Pavol Hrušovský počas tajnej voľby Generálneho prokurátora

BRATISLAVA – KDH požaduje odtajnenie voľby generálneho prokurátora. Kresťanskí demokrati chcú s koaličnými partnermi preto rokovať o tom, aby parlament volil generálneho prokurátora verejným hlasovaním.

Po nezvolení generálneho prokurátora to dnes povedal novinárom predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Podľa neho všetci poslanci KDH hlasovali za koaličného kandidáta Jozefa Čentéša. „Garantujem, že to neboli poslanci za KDH. Garantujem, že poslanci za KDH volili kandidáta, na ktorom sa dohodli strany vládnej koalície,“ vyhlásil. Podľa neho v klube mali vytvorený vnútorný kontrolný mechanizmus, aby jeden druhého presvedčili, že platí dohoda.

Hrušovský nechcel špekulovať, ktoré hlasy koaličných poslancov získal opozičný kandidát Dobroslav Trnka. „Udivuje ma to, že koalícia v tak vážnej veci tretíkrát po sebe zlyhala,“ vyhlásil. Podľa neho nie je to najrozhodujúcejšie vedieť, ktorí poslanci to boli. „To najhoršie je nedôvera vo vládnej koalícii,“ dodal.

Nervozitu po hlasovaní netajil predseda Most-Híd Béla Bugár. „Zavádzajú sa rôzne kontroly a dozvieme sa, že niektorým ušla ruka. Samozrejme, že som nervózny. Nedodržujú sa dohody a potom je zbytočné dohody robiť. To isté bolo včera pri daniach, to isté bolo dnes o generálnom prokurátorovi. Na čo sedíme, na čo sú Koaličné rady, keď to potom takýmto spôsobom v úvodzovkách jednotlivci nedodržujú,“ vyhlásil Bugár pred novinármi.

Bugár ubezpečil, že poslanci Most-Híd podporili Čentéša. „My máme istotu, v klube máme dvojitú kontrolu a keby to potrebovala premiérka, môžem ju uistiť,“ povedal Bugár. Viacerí poslanci i skrutátori pri hlasovaní však hovorili, že poslanci Most-Híd odovzdávali zložené hlasovacie lístky. Ostatní ich dávali rovné, aby aj skrutátori mohli skontrolovať voľbu vlastných poslancov. "Každý bude tvrdiť, že oni nie. Ak to nevieme zistiť, vždy bude len podozrenie. Môžeme sa dohadovať, komu bude vyhovovať, aby premiérka odstúpila. To sú len dohady. Musíme skúsiť zistiť, komu ušla ruka. Od nás nie,“ povedal Bugár s tým, že pre neho je dôležité, kto a prečo nedodržal dohodu.

V tajnej voľbe dnes nebol zvolený ani jeden z kandidátov na generálneho prokurátora. Kandidát opozičného poslanca Mojmíra Mamojku Dobroslav Trnka získal v tajnej voľbe 74 hlasov, čo znamená, že ho museli podporiť minimálne aj štyria koaliční poslanci. Koaličný kandidát Jozef Čentéš získal podporu 73 zákonodarcov. Pri tejto voľbe bolo na zvolenie generálneho prokurátora potrebných 75 hlasov, pretože na zvolenie je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov, ktorých dnes bolo 149. V parlamente dnes chýbal poslanec SNS Ján Mikolaj. Dva hlasy boli neplatné. Na jednom neplatnom hlasovacom lístku bolo krúžkom preferované zvolenie Trnku, ale hlasujúci poslanec nevyjadril krúžkom svoj postoj aj k druhému kandidátovi. Poslanci pri tajnej voľbe totiž musia zakrúžkovať pri každom kandidátovi, či hlasujú za alebo proti jeho zvoleniu. Druhý neplatný hlas preferoval zvolenie Čentéša, ale nebol na ňom vyjadrený postoj k Trnkovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu