Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Do škôlky údajne chodia len 4 percentá rómskych detí

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Materskú školu vraj navštevujú iba štyri percentá rómskych detí v predškolskom veku. Tvrdí to Eben Friedman z Rómskeho vzdelávacieho fondu.

Návšteva škôlky najmenej rok pred nástupom do prvého ročníka základnej školy pritom zvyšuje šance dieťaťa na úspešný štart v škole a zvýhodňuje ho pred rovesníkmi, ktorí do škôlky nechodili. Rómske deti z chudobných rodín sa navyše musia vyrovnávať so slabou znalosťou slovenčiny, mnohým chýbajú aj hygienické či sociálne návyky.

Takmer 600 rómskym deťom by mal vstup do školy uľahčiť pilotný projekt Dobrý štart, ktorý na Slovensku prebieha od júna tohto roka a potrvá do apríla 2012. Vyškolení odborníci navštevujú chudobné rómske rodiny v Martine, Banskej Bystrici, Abranovciach a Zborove s cieľom presvedčiť ich o výhodách predškolskej výchovy. V mestách pomáhajú so zápismi do materskej či základnej školy, v dedinách na východe Slovenska zas učia rodičov, prečo a ako sa venovať svojim ratolestiam pred nástupom do školy.

"Rodičom tiež vysvetľujeme rozdiely medzi bežnými a špeciálnymi školami," priblížil ďalšie projektové aktivity Friedman. Pripomenul, že zhruba 60 percent detí v špeciálnych školách sú Rómovia, pričom časť z nich tam končí bezdôvodne. Súčasťou projektu sú aj školenia pre učiteľov, ktorí budú doučovať prváčikov. "Cieľom je, aby boli školy pripravené na Rómov, a nie deti na školu," dodal Friedman.

Projekt za dva milióny eur prebieha okrem Slovenka v Maďarsku, Rumunsku a Macedónsku; Friedman verí, že v prípade úspechu sa rozšíri do viacerých škôl. "Pilotný projekt existuje preto, lebo neexistuje systémové riešenie," doplnil.

K úspešnému vstupu rómskych detí z chudobných rodín do školy by podľa časti odborníkov pomohla povinná predškolská dochádzka. Ministerstvo školstva zvažuje dva modely; prvý by sa podľa štátneho tajomníka úradu Jaroslava Ivanča (SDKÚ-DS) odvíjal od poberateľov sociálnych dávok, druhý počíta s predškolskými testami zrelosti - škôlka by bola povinná pre tých, ktorí by nimi neprešli. "Myslíme však aj na skupiny rodičov, ktorí majú záujem vzdelávať deti v domácom prostredí," poznamenal Ivančo.

Na Slovensku navštevuje škôlku rok pred nástupom do školy podľa ministerských štatistík zhruba 91 percent detí. V skutočnosti však chodí do škôlky len 80 percent detí; do štatistík sa totiž započítavajú aj škôlkari, ktorí sa v zariadení objavili aspoň raz. Práve rómske deti pritom majú problém s dochádzkou, príčinou je podľa školských inšpektorov najmä nezamestnanosť a zlá finančná situácia rodičov, časté sťahovanie sa či nezáujem rodičov o vzdelávanie detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu