Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pocity umierajúcich zdieľajú aj ich blízki, tvrdí Moody

Raymond Moody
Raymond Moody

BRATISLAVA - Americký filozof a psychiater Raymond Moody (66), známy skúmaním života po smrti, najnovšie tvrdí, že pocity umierajúcich niekedy zdieľajú aj ich príbuzní. Moody to dnes povedal novinárom v Bratislave, kde prišiel predstaviť svoju najnovšiu knihu Záblesky večnosti. V nej dokonca uvádza aj svoj vlastný nadprirodzený zážitok zo dňa, keď zomrela jeho mama.

Moody vzbudil celosvetovú pozornosť v roku 1975, keď vydal knihu Život po živote. Preložili ju do 30 jazykov a predalo sa z nej 13 miliónov výtlačkov. Američan, ktorého novinári pasovali za experta na posmrtný život, v bádaní pokračoval. Nové zistenia zhrnul v novinke Záblesky večnosti, ktorá práve vyšla na Slovensku, a to skôr ako v USA.

"Okolostojaci, ktorí odprevádzajú osobu na smrteľnej posteli, s ním spolu zažívajú túto cestu," povedal dnes Moody. Ten vo svojej prvej knihe Život po živote zhrnul spomienky ľudí na takzvanú klinickú smrť, keď ich duša opustila telo, no neskôr sa vrátila. Pacienti okrem iného hovorili, že videli svojich mŕtvych blízkych a pred očami sa im premietal celý život. To vraj môžu zažiť aj ich príbuzní.

V novej knižke píše, že keď zomierala jeho mama, videli ducha jeho otca, ktorý si po ňu prišiel a spoločne zažili aj odpútanie duše od tela. Iní ľudia zase podľa neho videli aj rekapituláciu života zomierajúceho.

Psychiater sa stal celosvetovo známou celebritou a inšpiroval mnohých vedcov, mnohí ho však aj kritizovali. Niektorí psychológovia sa snažili dokázať, že nadprirodzené zážitky ľudí počas klinickej smrti majú čisto materiálne vysvetlenie, napríklad stačí užiť oxid uhličitý. Kritizovali ho aj predstavitelia kresťanských cirkví, podľa ktorých duša po smrti ide do neba, pekla alebo očistca. Psychiater ale namietal, že spísané zážitky pacientov nepovažuje za vedecké dôkazy o živote po živote.

Rovnako ako cirkev však Moody hlása lásku k blížnym. "Ľudia, ktorí sa vrátili, nemali strach zo smrti a hovorili, že jediným zmyslom života je mať rád," podotkol aj dnes. Ľudia totiž dostávajú nádej, že život po živote existuje a že je krajší ako ten skutočný.

Sám sa tiež smrti nebojí. Či však o svojich zisteniach presvedčil aj svoju rodinu, manželku novinárku a dve adoptované deti, údajne nevie. Doma sa vraj o tom nerozprávajú. "Určite si však život užívajú," poznamenal Moody. V Bratislave už bol v roku 1991, so svojimi priaznivcami sa stretne aj dnes na autogramiáde a prednáške.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu