Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zbabraná akcia sa mohla skončiť katastrofou!

Letisko v Dubline
Letisko v Dubline

DUBLIN/ BRATISLAVA - Írske vládne úrady očakávajú detailné vysvetlenie nepodarenej previerky slovenskej polície, ktorá nič netušiacim pasažierom v Poprade do batožiny ukryla trhavinu. V siedmich prípadoch ju na letisku našli, ale jeden Slovák s ňou odletel do Írska. Podľa dublinských bezpečnostných expertov sa mohol prípad skončiť katastrofou.

V batožine Slováka nenašli žiadne rozbušky, ale výbušnina bola dostatočne silná na to, aby zničila lietadlo.

"Keby niečo také vybuchlo, spôsobilo by to vážne škody, v lietadle by to pozabíjalo pasažierov. Je to neuveriteľný prešľap," komentoval akciu slovenských policajtov ich írsky kolega. Podľa írskej tlače podobné testy robia aj tamojšie bezpečnostné orgány, nikdy však do nej nezapájajú neinformovaných cestujúcich. Írska polícia tento týždeň v dublinskom byte nakrátko zatkla Slováka, ktorý do krajiny nevedomky dopravil výbušninu. Tú mu do batožiny dali slovenskí agenti, ktorí tak chceli preveriť, či bezpečnostný systém na letisku odhalí trhavinu.

Slovenské úrady údajne o veci írskych partnerov včas informovali faxom. Mali ho poslať ešte v sobotu. Dublinské letisko ale tvrdí, že sa o veci dozvedelo až v utorok, teda po troch dňoch. Výbušninu neodhalili, pretože kontrolujú iba cestujúcich, ktorí z Írska odlietajú.

Podľa sme.sk slovenský policajt, ktorý mal akciu na starosti, na výbušninu jednoducho zabudol. Tá potom prešla bezpečnostnou kontrolou v kufri nič netušiaceho cestujúceho.

Írske úrady dnes ráno spresnili, že v kufri našli okolo 90 gramov plastickej trhaviny RDX (hexogén), ktorá sa používa vo vojenstve a v stavebníctve.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu