Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf komunistov sa podpísal pod text, ktorého nie je autorom

Jozef Hrdlička
Jozef Hrdlička (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Komunistickej strany Slovenska Jozef Hrdlička zverejnil pod svojím menom text, ktorého nie je autorom.

Ako informoval jeden z autorov textu Martin Braxatoris, podali preto dnes trestné oznámenie "v súvislosti so zverejnením súvislej časti diela vypracovaného autorským kolektívom Martin Braxatoris, Karol Klobušický, Tomáš Kakula pod menom predsedu KSS PhDr. Jozefa Hrdličku".

Braxatoris uviedol, že v auguste tohto roku vypracovali analýzu súčasných kompetencií a hospodárenia vyšších územných celkov (VÚC) a efektívnosti ich fungovania. Jej súčasťou boli aj navrhované opatrenia týkajúce sa účasti v novembrových voľbách do VÚC. Dokument zaslali viacerým mimoparlamentným politickým stranám s cieľom nadviazať komerčnú spoluprácu. Medziiným bol text zaslaný aj KSS a jej predsedovi, tvrdí Braxatoris. Hrdlička na webovej stránke KSS ( http://kss.sk/index.php?menu=vyhlasenia_a_stanoviska&article=405 ) zverejnil súvislú časť dokumentu pod svojím menom. Okrem toho článok vyšiel aj v októbrovom čísle mesačníka Extra Plus pod názvom „Vráťme sa k trom krajom“, http://www.extraplus.sk/682/vratme-sa-k-trom-krajom.

V článku Jozef Hrdlička prevzal súvislú časť textu bez uvedenia zdroja, čím sa ukázal ako plagiátor nerešpektujúci autorské práva k dielu, dodal Braxatoris. Je zrejmé, že Jozef Hrdlička, ktorému sa len prednedávnom skončil trest odňatia slobody na jeden rok s podmienečným odkladom na 13 mesiacov, naďalej nerešpektuje zákony Slovenskej republiky. Je poľutovaniahodné, že v prostredí strany, ktorá sa deklaruje ako „strana čestných ľudí“, panujú podvodné a zlodejské praktiky. Kolektív autorov sa domnieva, že zverejnením súvislej časti dokumentu bez predchádzajúceho písomného súhlasu autorov pod menom Jozefa Hrdličku mohla byť naplnená skutková podstata trestného činu porušovania autorského práva a v tejto súvislosti bolo 9. decembra podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Hrdlička priznáva, že použil konkrétne údaje z textu, ktorý vypracovala skupina autorov. "Avšak musím povedať, že bolo takto učinené po telefonickom súhlase menovaného autora. Takže v tomto nevidím nejaký problém," povedal Hrdlička. Podľa predsedu komunistov má "celá aktivita okolo tohto problému politické pozadie", ktorého cieľom je zdiskreditovať jeho a nepriamo celú stranu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu