Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hagyari odmieta zodpovednosť za hustú dopravu

Pavel Hagyari
Pavel Hagyari

PREŠOV – Primátor Prešova Pavel Hagyari odmieta obvinenia Občianskeho združenia Táborisko v Prešove, že porušil zákon o obecnom zriadení v súvislosti s pretrvávajúcim stavom hustej dopravy na Šafárikovej ulici v Prešove, za čo združenie proti nemu podalo podnet na Okresnú prokuratúru.

Skutočnosť, že sa tak stalo krátko pred voľbami do orgánov VÚC, kde kandiduje za predsedu Prešovského samosprávneho kraja, považuje Hagyari za „účelovú politickú špinavosť načasovanú na obdobie volebnej kampane, nevylučujem, že s podporou niektorého z mojich protikandidátov na župana. Mesto totiž, žiaľ, nemá žiadnu kompetenciu, aby tento problém riešilo, napriek tomu, že sa snažíme obyvateľom dotknutej ulice všemožne pomôcť,“ uviedol primátor.

Podľa Hagyariho je problém plne v kompetencii Slovenskej správy ciest (SSC), ktorá je správcom tejto komunikácie. Keďže mesto nie je správca, nemôže zasiahnuť. „Niekoľkokrát som sa stretol so zástupcami OZ Táborisko aj Slovenskej správy ciest, s cieľom zistiť, ako by mohlo byť mesto nápomocné pri riešení tohto problému. Doprava už bola čiastočne odklonená a mesto vo vlastnej réžii spracováva štúdiu, ktorá by mala potvrdiť nevyhnutnosť odklonu nákladnej dopravy z tejto lokality. Slovenská správa ciest súhlasila, že po vypracovaní takejto štúdie bude ochotná opätovne tému odklonu nákladnej dopravy otvoriť. Národná diaľničná spoločnosť a Slovenská správa ciest totiž v súčasnosti uvažujú o riešení tohto problému výstavbou severného obchvatu Prešova (R4), ktorý by mal riešiť aj problém obyvateľov Šafárikovej,“ vyjadril sa Hagyari.

Primátor ďalej uviedol, že mesto nemá žiadne kompetencie na to, aby donútilo Slovenskú správu ciest k zmene trasy. Navrhované riešenie tranzitom cez sídlisko Sekčov tiež nie je v kompetencii mesta. Cesta je totiž v správe vyššieho územného celku. Toto riešenie bolo už vyšším územným celkom a Slovenskou správou ciest odmietnuté. Podobných kritických úsekov, cez ktoré na Slovensku prechádza nákladná doprava, sú ak nie stovky, tak minimálne desiatky ciest, uviedol Hagyari.

„Ak by mal každý primátor a starosta sedieť za to, že nedokáže takýto problém nedostatočnej siete cestnej infraštruktúry riešiť mávnutím čarovného prútika, tak by asi väčšina miest a obcí na hlavných ťahoch ostala bez vedenia,“ zdôvodnil primátor. Za hlavné dôvody, prečo mesto nemôže v súčasnosti nič urobiť, považuje hlavne skutočnosť, že cesta nie je v správe mesta, ale Slovenskej správy ciest.

Mesto nemôže na Šafárikovu ulicu osadiť značku zákazu vjazdu nákladným vozidlám, keďže cesta I/68 nie je mestská a navyše je táto komunikácia súčasťou medzinárodnej siete ciest. Navrhovaná prekládka tranzitu kamiónov na sídlisko Sekčov nie je v kompetencii mesta, keďže cesta na Sekčove je v správe VÚC. Navyše riešenie, ktoré by uľahčilo život približne dvom stovkám obyvateľov Táboriska, by zhoršilo situáciu asi 10 000 obyvateľov sídliska.

To primátor nepovažuje za koncepčné riešenie. Hagyari zdôraznil, že mesto urobilo všetky kroky, ktoré mohlo. Navyše pracuje na štúdii pre Slovenskú správu ciest, ktorá by mala potvrdiť nevyhnutnosť prekládky tranzitu. Primátor povedal, že za posledné dva roky sa v Prešove urobilo v oblasti dopravy viac, ako za 20 rokov.

„Nič sa však nedá riešiť z večera do rána," uviedol Hagyari. Občianske združenie Táborisko, ktoré zastupuje obyvateľov tejto mestskej časti v Prešove, podalo na Okresnú prokuratúru podnet na začatie trestného stíhania proti primátorovi Prešova Pavlovi Hagyarimu pre porušenie zákona o obecnom zriadení.

Ako informovala na dnešnej tlačovej besede predsedníčka združenia Mária Dajčová, podnet podali na primátora preto, lebo zo zákona mu vyplýva povinnosť „utvárať a chrániť zdravé podmienky a zdravý spôsob života a práce obyvateľov mesta, chrániť životné prostredie, ako aj utvárať podmienky a zabezpečovať ich“. Podľa Dajčovej primátor je zodpovedný za to, že mesto nezabezpečilo odklon tranzitnej dopravy zo Šafárikovej ulice, čo im znepríjemňuje kvalitu bývania a narúša statiku domov a plotov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu