Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensku výrazne pribudlo samovrážd, môže za to kríza?

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Vlaňajší nárast počtu samovrážd bol na Slovensku výrazne vyšší, než v susednom Česku.

Kým Český štatistický úrad zaznamenal o štyri samovraždy viac než rok predtým, štatistici na Slovensku zachytili zvýšenie o takmer deväť desiatok prípadov. Ľudia si podľa odborníkov siahli na život častejšie pravdepodobne aj pre pretrvávajúcu hospodársku krízu.

Vlani na Slovensku spáchalo samovraždu podľa údajov Štatistického úradu 591 ľudí, zatiaľ čo v roku 2007 to bolo 505 ľudí. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) uvádza dokonca 631 prípadov, ale informácie Štatistického úradu sú podľa jeho predstaviteľov presnejšie. Zatiaľ čo NCZI čerpá údaje z hlásení patológov, štatistici využívajú aj iné zdroje.

V Česku vlani samovrážd taktiež pribudlo, ale len nepatrne. Kým v roku 2007 ich bolo podľa Českého štatistického úradu 1375, vlani sa ich počet zvýšil na 1379.

"Ľudia sa možno stávajú labilnejší pre narastajúcu sociálnu neistotu," priblížil riaditeľ psychiatrickej nemocnice v Hronovciach Karol Hollý jednu z možných príčin zvýšeného počtu samovrážd na Slovensku. Pre hospodársku krízu sa totiž zvyšuje nezamestnanosť a klesajú príjmy obyvateľov. Na základe údajov z jedného roka však podľa neho nemožno jednoznačne povedať, či sa po niekoľkoročnom priaznivom vývoji trend zhorší dlhodobejšie.

Podobne sa vyjadril aj riaditeľ psychiatrickej nemocnice v Michalovciach Stanislav Tomovčík. V predchádzajúcich mesiacoch síce zaznamenal mierny nárast pacientov, ale situácia sa podľa neho zatiaľ výraznejšie nevymyká bežnému stavu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu