Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stíhanie Kotlebu za "Na stráž!“ zastavili

Zatýkanie Kotlebu v marci pred Prezidentským palácom
Zatýkanie Kotlebu v marci pred Prezidentským palácom (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Okresná prokuratúra Bratislava I zastavila trestné stíhanie bývalého vodcu zakázanej extrémistickej strany Slovenská pospolitosť Mariana Kotlebu. Polícia ho v marci obvinila z trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Informoval o tom hovorca bratislavskej Krajskej prokuratúry René Vanek.

Kotleba sa podľa prokuratúry neprevinil, keď na zhromaždení na výročie založenia Slovenského štátu zakričal pozdrav vojnového štátu "Na stráž". "V tomto prípade nedošlo k trestnému činu, nedá sa to však zovšeobecniť (na podobné prípady)," uviedol Vanek.

Polícia povolené zhromaždenie pravicových radikálov krátko po jeho zahájení rozohnala. Úrady totiž organizátorov vopred upozornili, že pozdrav hlinkových gárd bude dôvodom na zrušenie demonštrácie. Z námestia pred Prezidentským palácom polícia predviedla 11 ľudí, zo železničnej stanice ďalšie tri osoby.

Pospolitosť pôsobila ako politická strana do jari 2006, keď ju súd rozpustil. Vlani ministerstvo vnútra rozhodlo aj o rozpustení rovnomenného občianskeho združenia pre podnecovanie rasovej nenávisti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu