Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Virológ bol online: Neverte poplašným správam!

Virológ Gustáv Russ
Virológ Gustáv Russ

BRATISLAVA – Prasacia chrípka, ktorej sa od včera hovorí nový chrípkový vírus, vystrašila už aj Slovákov po správach o dvoch podozrivých prípadoch.

Vírus, ktorý sa rozšíril z Mexika, odborníkom pripomína španielsku chrípku. Tá po prvej svetovej vojne zahubila milióny ľudí. Hrozí celosvetová pandémia? Na vaše otázky odpovedal vedecký pracovník Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied Gustáv Russ. Pre nedostatok času, žiaľ, nestihol všetky zodpovedať.

Rozhovor

10:10:43 - otázka od: jan Zomrieme? Nie, nový vírus chrípky médiá nesprávne označujú, že ide o smrteľný vírus. Smrteľný vírus je vírus ebola, , ktorý prakticky každého, koho zainfikuje, zabije. Aj najnebezpečnejší vírus chrípky v roku 1918 spôsobil úmrtie do dvoch percent infikovaných ľudí. A pritom väčšina podľahla sekundárnej bakteriálnej infekcii a vtedy ešte neboli k dispozícii antibiotiká.

10:13:20 - otázka od: Alena Jak si bezny clovek najlepsie moze posilovat imunitu? Je rozumne hromadne navstevovat ordinacie a ziadat zaockovanie proti tomuto typu chripky... je vobec ockovanie dostupne? Proti tomu vírusu chrípky žiadne očkovanie zatiaľ neexistuje, najlepšie sa posilňuje imunita tak, že človek dodržuje základnú hygienu, zdravo sa stravuje vrátane zeleniny a ovocia, ktoré obsahujú veľa vitamínov, a podľa možnosti športuje

10:16:17 - otázka od: Martina Danková Dobrý deň. Nakoľko sa chrípka prejavuje podobnými príznakmi ako "klasická" ako ju máme rozoznať? Čo je príznakom, ktorý ju odlišuje od bežnej? Nerada by som niečo podcenila, nakoľko pracujem vo väčšom kolektíve, kde bola kolegyňa v kontakte s návštevníkom Mexika.... Ďakujem. Príznaky sú také isté ako u akejkoľvek inej chrípky a návšteva u praktického lekára neodhalí, o aký typ chrípky ide. Dokázať, že ide o nový vírus chrípky, umožňujú len komplikované a drahé testy, ktoré sa nerobia u každého pacienta. Vychádza sa z hygienicko-epidemiologických prehľadov, ktoré vychádzajú z laboratórne potvrdených konkrétnych infekcií.

10:20:13 - otázka od: vanda dobry den..ako dlho bude trvat ta chripka mam 12 a hozne sa bojim za sa nakazim...a este jedna otazka... s rodinou planujeme cestu do talianska a je to uz v maji...je nebezbecne iba tak cestovat??a potom idem este do anglicka myslite ze je moznost ze sa nenakazime..dakujem dopredu cennim si ak mi odpisete.. Ako dlho bude trvať, sa nedá predvídať. Chrípková sezóna sa práve končí a pre prenos vírusu teplé počasie nie je vhodné. Myslím si, že by nič nemalo brániť vašim plánovaným cestám.

10:24:05 - otázka od: Anna Ako je to s liekom TAMIFLU? Je ho dostatok? Myslíte, že je dobré mať ho doma? Alebo po prepuknutí choroby sa tlačiť v čakárni? Čo deti? Cˇo je možné podať im? Tamiflu je určite dostatok. Či ho mať doma, možno je to dobré, má sa začať používať až po prepuknutí choroby, nie ako prevencia!!! Dávkovanie u malých detí má byť znížené oproti dospelým, ak je to možné, tak by sa mu mali vyhnúť.

10:25:32 - otázka od: Anubis Dobry den. Co vravite na teorie ze prasacia chripka je vlastne biologicka zbran, pripadne sa nejaka mimozemska inteligencia rozhodla nas preriedit lebo nas je tu uz privela? dakujem za odpoved Je to nezmysel

10:28:26 - otázka od: lucia Dobry den, prosim Vas o odpoved ake opatrenia prijme vlada a aky je postup pri vyhlaseni 5 stupna ohrozenia. Pri vyskyte choroby u nas mame 700 000 antivirotik, je nas 5 000 000, ako sa to bude riesit? Dakujem za odpoved a dufam, ze sa nevyhnete odpoved na otazku. Antivirotík je dosť, pretože nie všetci ochorejú a najviac pomôže, ak ľudia nebudú zbytočne zhromažďovať veľké zásoby tohto lieku, aby sa nestalo, že sa nedostane tým, ktorí ho budú naozaj potrebovať. Tento liek nepredstavuje prevenciu, ale stáva sa potrebný až po tom, keď choroba prepukne. Myslím si, že opatrenia vlády publikované v dennej tlači, sú viac ako dostatočné.

10:29:52 - otázka od: Dr-Pivarci Dobry den vazeny pan Gustáv Russ hrozi nam aj Rybacia chripka ? dnes som pozeral CNN vraj jeto mozne hovorili o tom americania Pivarci O tom nič neviem. Aj ryby môžu nakaziť človeka rôznymi mikróbmi, ale myslím si, že nie je možné, aby nakazili chrípkou človeka.

10:31:30 - otázka od: janka Schvarzbacherová Pekný deň, môžme sa ešte dať zaočkovať proti chrípke? môžu sa očkovať aj 4mesačné deti?Pre tehotenstvo som nebola zaočkovaná .Ďakujem Ľudia by sa mali každý rok dať zaočkovať proti sezónnej chrípke. Každý rok vo svete podľahne sezónnej chrípke až pol milióna ľudí.

10:32:51 - otázka od: eva Dobrý den, prosím Vás to sa mám teraz akože báť, že umriem, lebo svet zachvátila chrípka neznámeho výrusu? Alebo sa mám natlačiť vitamínmi a dúfať, že moje telo bude dostatočne silné, aby som prípadnej chrípke nepodlahla. Som z toho akože pekne zmätaná a netuším ako sa na túto situáciu dívajú odborníci. Samozrejme, že netreba situáciu podcenovať, ale to sa máme fakt triasť od strachu, že sa trochu počet človiečikov na svete preriedi??? Prosím, nepodliehajte panike a neverte poplašným správam, ktoré rozširujú niektoré médiá.

10:33:17 - otázka od: marika Je účinný na tento vírus prípravok Tamiflu? Je

10:36:58 - otázka od: Gabriela Dobrý deň, chcem sa opýtať: 1. či rúšky, ktoré ľudia nosia v postihnutých krajinách naozaj ochránia pred vírusom chrípky? 2. ako sa ešte môžme chrániť v prípade, že sa vírus dostane na Slovensko? Samozrejme hygiena - ale existuje aj nejaký dezinfekčný prostriedok na umývanie rúk a tváre alebo pod.? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď Rúška najlepšie ochráni pred chrípkou a infekciou. Aj keď ten vírus je sám osebe veľmi malý, šíri sa z osoby na osobu kvapôčkami, ktoré aj rúška s pomerne veľkými otvormi zachytí. Ďalej pomôže vyhnúť sa miestam, kde sa ľudia zhromažďujú (MHD, kino, divadlo atď.)

10:46:02 - otázka od: lojzo ako to,že USA už mali pred štyrmi rokmi vypracovaný scenár na tento druh chrípky a vraj sa tam robila aj povinná vakcinácia... nepripadá vám to trocha čudné a nemyslíte si,že tento vírus "niekto" umelo rozširuje a vyhovuje mu to pri riešení hospodárskej krízy??? To sú konšpiratívne teórie.

10:48:25 - otázka od: janko Včera som počúval v rádiu, že neterba sa báť, netreba šíriť paniku. Dnes je to už obrátené o 180 st., médiá dramaticky šíria poplašné správy,ako to vidite Vy pán doktor a aký to môže mat predpokladaný vývoj. Ďakujem. Janko Médiá a príslušné orgány by mali kontaktovať odborníkov a nešíriť poplašné správy, Tie spôsobia väčšie škody ako nový vírus.

10:51:48 - otázka od: Peter prijemny den, chcel by som sa opytat, aka je sanca dalsej mutacie tohto virusu, resp., ci by mohol este mutovat do nebezpecnejsej "formy"? Diky, vela uspechov :) peter Zatiaľ nikto nevie, ako veľmi nebezpečná je terajšia forma vírusu. Vírus doteraz nebol charakterizovaný, čo sa týka jeho biologických vlastností, patogénneho potenciálu a schopnosti šírenia. Jeho ďalšie zmeny k horšiemu, ale aj k lepšiemu, sú možné.

10:52:28 - otázka od: Katarína Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aké virotiká by som si mala kúpiť pre prípad pandémie? Nič vopred nekupujte.

10:53:47 - otázka od: rasto Ako sa máte? Mám sa dobre, len ma znepokojujú nepodložené poplašné správy a s tým spojená hystéria.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu