Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Súdia gynekológa, podľa znalcov zbabral pôrod

Rodičia postihnutého syna
Rodičia postihnutého syna (Zdroj: SITA)

TRENČÍN – Bývalý zástupca primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia trenčianskej nemocnice Ján G. (66) sa znovu ocitol pred súdom pre údajne nesprávny postup pri pôrode. Vlani v januári bol právoplatne odsúdený za to, že pred siedmimi rokmi zavinil smrť novorodenca.

Teraz ho súdia za to, že v tom istom roku pochybil aj pri pôrode Jany Kulichovej, čo spôsobilo ťažké a trvalé poškodenie mozgu jej syna, ktorý je úplne odkázaný na pomoc iných. Okresný súd dnes vypočul doktora, matku, svedkov aj znalca. Pojednávanie následne odročil.

Prokuratúra tvrdí, že Ján G. sa pri pôrode dopustil viacerých chýb. Trval na prirodzenom pôrode, no pre komplikácie dieťa napokon prišlo na svet cisárskym rezom. Pritom došlo k trvalému poškodeniu mozgu novorodenca. Znalci sa zhodli, že lekár mal dieťa priviesť na svet okamžitým cisárskym rezom a nemal zvoliť prirodzený pôrod. Doktora obžalovali z ublíženia na zdraví z nedbanlivosti, hrozí mu až päťročné väzenie.

Obžalovaný lekár sa bráni, že nie je isté, či by sa cisárskym rezom predišlo poškodeniu. “Znalecký posudok je povrchný a nepoctivý. Je to jednoduché hľadanie viny,” povedal už v súčasnosti dôchodca Ján G., ktorý sa podľa vlastných slov snažil pôrod ukončiť najrýchlejšou možno metódou. “Cítim sa nevinný,” vyhlásil.

Matka dieťaťa podala na lekára sťažnosť s časovým odstupom. Viedlo ju k tomu zistenie po siedmich mesiacoch od pôrodu, aké devastačné následky malo poškodenie mozgu.

Podobný prípad sa Jánovi G. stal tiež pred siedmimi rokmi. Lekár zvolil nesprávny postup pri pôrode, pre ktorý o dva dni neskôr novorodenec zomrel. Podľa znaleckého posudku lekár pochybil, keď sa rozhodol vykonať pôrod vákuovým extraktorom bez toho, aby mal všetky potrebné vyšetrenia. Keď sa ukázalo, že pôrod sa takýmto spôsobom nepodarí, rozhodol sa lekár pre cisársky rez. Znalci potvrdili, že nemal robiť vákuum extrakcie, ale pôrod mal ukončiť skôr cisárskym rezom. Pri pôrode sa okolo krku novorodenca omotala pupočná šnúra, čo bolo prvotnou príčinou hypoxie plodu. "Pri správnom vedení pôrodu nemuselo dieťa zomrieť," uviedol hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. Ján G. dostal šesťmesačný trest odňatia slobody s jednoročnou podmienkou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu