Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zostanete v nemom úžase, tvrdí Kaliňák

Miesto činu
Miesto činu

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák nepovažuje udalosť na košickej stanici za systémové zlyhanie polície. O demisii neuvažuje, rovnako ako policajný prezident Ján Packa. Minister však tvrdí, že každý, kto si pozrie policajné video, zostane v nemom úžase.

"Tu nedošlo k systémovému zlyhaniu polície, ale k individuálnemu zlyhaniu ľudí, preto si myslím, že tie opatrenia, ktoré boli vykonané, sú pre ďalšiu nápravu dostatočné," povedal Kaliňák.

Nie je podľa neho možné, aby pouličných lupičov a zlodejov trestali policajti sami, na to sú tu súdy. Opatrenia Packu voči policajtom označil za razantné a správne.

"Je smutné, že niekoľko indivíduí poškodzuje dobrú prácu niekoľkých tisícok policajtov," uviedol Kaliňák a dodal, že "čiernych oviec podľa štatistík máme 0,7 percenta každý rok a preto musíme proti nim tvrdo postupovať".

Kaliňák by mal podľa poslankyne za SDKÚ-DS Lucie Žitňanskej odstúpiť. "Neviem si predstaviť, kedy inokedy by mal minister vnútra odstúpiť, ak nie vtedy, keď jeho podriadení mučia deti," vyhlásila Žitňanská.

Rómska iniciatíva Slovenska je šokovaná „beštiálnym správaním sa niektorých policajtov“. Predseda iniciatívy Alexander Patkoló povedal, že takýto postup polície ako aj nedávne umučenie Karola Sendreia na policajnej stanici navodzuje atmosféru strachu medzi Rómami, ktorí sa "oprávnene začínajú báť fašistických metód policajného zboru".

Konanie policajtov odsúdila aj Amnesty International. Považuje za smutné, že práve počas dnešného Medzinárodného dňa Rómov sa ukazuje, že slovenské úrady "majú v boji proti rasovo motivovanej diskriminácii vážne nedostatky".

Podpredseda KDH Daniel Lipšic však nevidí dôvod na odstúpenie ministra Kaliňáka. "Ale musí sa k tomu postaviť ako chlap," vyhlásil. Znamená to, že nezostane len pri odvolaní najnižších policajných funkcionárov, ale odvolá aj krajských.

Psychologička Eva Smiková označila postup policajtov voči deťom za neprimeraný a v rozpore s medzinárodnými právami detí. "Tresty boli neštandardné a nezodpovedali veku zadržaných detí," povedala. Upozornila, že výsledkom ponižovania môže byť ďalšia agresia malých Rómov. U potrestaných detí to totiž môže vyvolať násilné správanie, nasledovať môžu ďalšie trestné činy.



Kauza šikana romskych deti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu