Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Schválilli šrotovné, maximálne do 2000 eur!

(Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Na Slovensku bude možné za zošrotovanie starého automobilu získať dotáciu na kúpu nového vozidla až do výšky 2 000 eur.

Rozhodla o tom v stredu vláda s tým, že minimálna výška príspevku na nákup nového automobilu pri zošrotovaní starého, teda takzvané šrotovné, by predstavovala 1 000 eur, ak by sa však predajca rozhodol spolupodieľať ďalšími 500 eurami, štát by pridal ešte 500 eur. Celkovo by tak aj s participáciou predajcu mohol kupujúci získať po zošrotovaní svojho starého auta nové so zľavou 2 000 eur.

"Ja si myslím, že je to dobrý postoj, súťaživosť medzi predajcami by mala fungovať," povedal po rokovaní kabinetu minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Maximálna cena automobilu vrátane dane z pridanej hodnoty, ktorý by si kupujúci mohol s touto podporou štátu alebo aj predajcu zaobstarať, je stanovená na 25 tis. eur. Šrotovné by sa do praxe na Slovensku mohlo uviesť už budúci týždeň.

"Chceli by sme to čo najrýchlejšie zaviesť. Ja by som bol veľmi rád, keby sa to možno dalo zaviesť už od pondelka," povedal Jahnátek. Nové opatrenie o šrotovnom bude pritom súčasťou dodatku k výnosu ministerstva hospodárstva o dotáciách.

Podmienkou na získanie tejto dotácie je, aby zošrotovaný automobil bol vyrobený pred 31. decembrom 1999 a zaregistrovaný na území Slovenskej republiky najneskôr do 31. decembra 2008. Následne musí záujemca o podporu pri kúpe nového auta odovzdať vozidlo na zošrotovanie autorizovaného spracovateľovi, ten musí vystaviť riadny doklad, následne sa musí vozidlo vyradiť z evidencie. "S týmito dokladmi môže ísť k predajcovi. Ten mu musí vo faktúre jasne vypísať, ktorá zľava je za šrotovné a ktorá je spoluúčasť a musí tam byť aj pôvodná cena vozidla a cena po zľave," povedal Jahnátek. Kupujúci už bude pritom platiť o sumu šrotovného menej, predajcovia si budú preplatenie uplatňovať na ministerstve hospodárstva.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek pripúšťa, že zavedenie šrotovného na Slovensku nebude spásou pre automobilový priemysel v krajine, treba sa však podľa neho na túto problematiku pozerať z medzinárodného hľadiska.

"My musíme všetci solidárne pristúpiť k tomu, aby sa vôbec začali predávať autá v rámci európskeho priestoru. Vo Francúzsku možno podporia nákup automobilov, ktoré sú vyrobené práve na Slovensku. Vzhľadom na to, že na Slovensku sa vyrába obrovský počet automobilov a sme na obyvateľa na prvom mieste na svete, keď sa chceme tváriť ako automobilová veľmoc, mali by sme aj niečo konkrétne urobiť v prospech tohto priemyselného odvetvia," povedal minister. Ako pokračoval, systém šrotovného doteraz v Európe zaviedlo deväť krajín a v niektorých sa už dostavujú výsledky.

"V Nemecku to zafungovalo. Nemci už ohlásili, že zastabilizovali predaj a mierne zvýšili predaj automobilov po zavedení šrotovného," doplnil Jahnátek. Na šrotovné bude pritom vyčlenených tak, ako už avizovali zástupcovia vlády, spolu 33 mil. eur. Podpora pri kúpe nového auta a zošrotovaní starého auta by sa tak mala vyplácať do vyčerpania tejto sumy

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu