Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lipšic rozkladá KDH, mal by odstúpiť, vyhlásila Sabolová

Mária Sabolová
Mária Sabolová

BRATISLAVA - Vyjadrenia podpredsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Daniela Lipšica ku kupovaniu poslancov podľa podpredsedníčky KDH Márie Sabolovej vážne poškodili a ešte väčšmi oslabili pozíciu KDH. ,,Je to závažné o to viac, že KDH je neustále napádané a hodnotovo spochybňované zo strany KDS.

Jeho výroky utvorili priestor, aby vládna koalícia a Smer-SD ešte viac ignorovali KDH i celú opozíciu. Toto oslabenie prichádza v predvolebnom čase, keď potrebujeme sily zmobilizovať a nie demotivovať," uvádza sa v stanovisku Sabolovej, ktoré rozposlala regionálnym a krajským tajomníkom strany.

Sabolová vyjadruje poľutovanie nad tým, že Lipšic ako podpredseda pre vnútornú politiku namiesto konštruktívnej tvorby vnútornej politiky, ktorú by konzultoval s členmi predsedníctva, a vytvárania priaznivej vnútrostraníckej klímy stranu vnútorne rozkladá. ,,Viacerí členovia predsedníctva KDH sa domnievajú, že je to tak vážne pochybenie, ktoré by malo Lipšica viesť k sebareflexii a následne aj k odstúpeniu z postu podpredsedu," uviedla Sabolová v stanovisku.

Podpredsedníčka strany verí, že najbližšia Rada KDH sa situáciou v strane bude vážne zaoberať a prijme jednoznačné stanovisko. Lipšic 27. januára vyhlásil, že opozícia musí priznať chyby, ktoré urobila v štýle vládnutia, a splatiť tak morálny dlh voči svojim voličom.

Prvým krokom k prekonaniu frustrácie voličov by malo byť v prezidentských voľbách hlasovanie za Ivetu Radičovú, ktorá prvýkrát nepredstavuje menšie zlo, nie je spojená so žiadnymi škandálmi a kauzami. Lipšic priznal svoje pochybenia v druhej vláde Mikuláša Dzurindu. Za najväčšie považuje, že netrval na odchode KDH z vlády, keď sa prevalilo kupovanie poslancov.

Podľa neho nikto neverí tomu, že by sa z večera do rána dvaja tvrdí házedesáci zmenili náhlym osvietením a začali hlasovať s vládnou koalíciou. Podľa Sabolovej tieto vyjadrenia oslabujú dôveryhodnosť KDH a predsedníctvo sa od nich dištancuje. Zdôraznila, že pôvodný zámer vzbudiť záujem voličov podporovať kandidátku opozície Ivetu Radičovú sa stal druhoradým.

Podľa hovorcu KDH Martina Krajčoviča strana považuje Lipšicove výroky za uzavretú vec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu