Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Baška chce minimálne dve lietadlá, zaplatíme 250 miliónov?

Jaroslav Baška
Jaroslav Baška

BRATISLAVA - Minister obrany Jaroslav Baška chce kúpiť minimálne dve dopravné lietadlá pre armádu. "Vo vláde bol materiál, kde sa hovorilo o rôznych alternatívach. Vtedy som hovoril, že minimálne dve," povedal novinárom.

Víťazom tendra na ich dodávku je talianska Alenia Aeronautica s lietadlom C-27J Spartan. Ministerstvo s ňou zatiaľ zmluvu nepodpísalo. "Tender je stále otvorený, pokiaľ sa nepodpíše zmluva," uviedol Baška. Víťaz tendra sa zaviazal k realizácii ofsetového programu do výšky 100 percent celkovej obstarávacej sumy lietadiel. Rezort bude so spoločnosťou rokovať aj o zmluve na dodávku lietadiel, platobných podmienkach a ofsetovej zmluve. V čase krízy Bašku zaujíma najmä cena, platobné podmienky a ofsety. Tento program podľa neho pomôže z dlhodobého hľadiska riešiť krízu, podporiť má aj zamestnanosť.

Premiér Robert Fico po rokovaní vlády v októbri nákup dopravných lietadiel pre armádu vylúčil. "Na rok 2009 nie je plánovaná ani jedna jediná koruna na nákup dopravných lietadiel,“ vyhlásil. Ich nákup odsunul na neurčito. Nákup lietadiel schválila vláda vlani v júli, ministerstvo na ich dodávku vypísalo verejnú súťaž v auguste. Podklady si prevzali talianska Alenia Aeronautica s lietadlom C-27 Spartan, americký Lockheed Martin s lietadlom C-130 a španielska CASA - EADS s lietadlom Casa C-295. Rezort pri vyhlásení súťaže neuviedol, koľko lietadiel plánuje kúpiť a za akú čiastku. Vláda v júli síce schválila nákup lietadiel, z materiálu ministra obrany Jaroslava Bašku však vypustila ustanovenie, že pre armádu by sa mali kúpiť dve až tri taktické dopravné lietadlá za 2,5 až 7,5 miliardy korún (82,98 milióna € až 248,95 milióna €). Nové lietadlá by mali svojou kapacitou nahradiť používané An-26, ktoré sú technicky zastarané. Jedno lietadlo čaká v budúcom roku generálna oprava, druhé v roku 2013.

Nové lietadlá by mali slúžiť nielen pre ozbrojené sily. Mali by byť k dispozícii aj pre potreby urgentnej leteckej prepravy v prípade humanitárnych kríz, živelných pohrôm či operácií medzinárodného krízového manažmentu. Ide napr. o záchranné práce, hasenie požiarov, monitorovanie situácie a zásobovanie ako aj o prepravu pacientov a ranených občanov SR zo zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu