Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

SDKÚ chce zakázať reklamu na alkohol s výnimkou piva

BRATISLAVA - Zákaz reklamy alkoholických nápojov na verejných miestach chcú dosiahnuť poslanci Národnej rady SR za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý a Stanislav Janiš.

Zákaz by sa mal týkať reklamy na veľkoplošných tabuliach, na pouličných reklamných stĺpoch, na pohyblivých reklamných pútačoch, na vozidlách verejnej dopravy a na zastávkach verejnej dopravy a na podobných miestach. Povolená by mala byť len reklama na miestach, kde sa predávajú alkoholické nápoje.

Poslanci upozorňujú, že i napriek rôznym programom boja proti alkoholizmu neustále klesá vek, kedy sa mladí ľudia začínajú zoznamovať s pitím. Svoju úlohu v tom aj zohráva reklama, ktorá má podľa viacerých prieskumov najväčší vplyv na deti a mladých ľudí. Podľa niektorých prieskumov školáci, ktorí sú vystavení reklamám na alkoholické nápoje, pijú o 50 percent častejšie ako ich vrstovníci, ktorí sa s takouto reklamou nestretávajú, píšu predkladatelia v dôvodovej správe.

Výnimku v návrhu novely zákona o reklame, ktorý predložili do parlamentu, poslanci robia pri pive. "Dôvodom je skutočnosť, že pivo sa vyrába v niekoľkých stupňoch obsahu alkoholu, dokonca aj pivo úplne bez alkoholu. Navyše ide o doslova „ľudový“ nápoj, takže zákaz jeho reklamy nepovažujeme za možný a ani vhodný," konštatujú predkladatelia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu