Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pozor na falošné eurá: Ako ich rozoznáte?

BRATISLAVA - Od začiatku roka zaistili na Slovensku desiatky falošných eurobankoviek. Rozoznať ich však môžu aj bežní ľudia, samozrejme, že nie všetky. Spôsob, akým sa presvedčia o nefalšovanej eurobankovke, nám vysvetlila hovorkyňa Národnej banky Slovenska (NBS) Jana Kováčová.

„O pravosti bankovky sa presvedčíte jednoduchou skúškou hmatom, naklonením a pohľadom. Okrem toho bankovky obsahujú ochranné prvky viditeľné pod ultrafialovým svetlom (vlákna a farba),“ uviedla hovorkyňa. Vždy je však podľa jej slov potrebné overiť si viac ako jeden ochranný prvok. Takáto kontrola trvá iba pár sekúnd.

Keďže ľudia si bežne lupu či ultrafialovú lampu so sebou nenosia, musia sa spoľahnúť na hmat a zrak.

 

Skúška hmatom

 

Hmatom sa dá overiť reliéfna tlač – použitím špeciálnej technológie tlače sú pravé bankovky na dotyk ľahko rozoznateľné.

Bankovkový papier je zhotovený z čistej bavlny. Bankovky sú na dotyk tuhé a pevné (papier nie je mäkký ani voskový).

Hlavný motív, text a číselné hodnoty na lícnej strane bankoviek sú vytlačené špeciálnou vystupujúcou tlačou. Prvky vytlačené touto technikou môžete nahmatať, ak po bankovke jemne prejdete prstom alebo nechtom.

Súčasťou bankoviek €200 a €500 sú tiež hmatové značky pre zrakovo postihnutých.

 

Skúška pohľadom

 

Pri pohľade na bankovku proti svetlu sa objaví vodoznak, ochranný prúžok a sútlačová značku. Na pravých bankovkách sú tieto tri prvky viditeľné z lícnej i rubovej strany.

Pri pohľade na bankovku proti zdroju svetla sa značky vytlačené v rohu na oboch stranách bankovky spoja a vytvoria číslo jej nominálnej hodnoty.

Vodoznak vzniká použitím rôznej hrúbky papiera. Je viditeľný proti svetlu. Keď bankovku položíte na tmavý povrch, svetlé časti vodoznaku stmavnú. Tento efekt je najzreteľnejší vo vodoznaku, ktorý zobrazuje nominálnu hodnotu bankovky.

Ochranný prúžok je zabudovaný do bankovkového papiera. Pri pohľade proti svetlu prúžok vyzerá ako tmavá čiara obsahujúca drobný text (slovo „EURO“ a nominálnu hodnotu bankovky).

Keď bankovku podržíte proti svetlu, v holograme uvidíte perforácie, ktoré tvoria znak €. Uvidíte aj drobné číslice predstavujúce nominálnu hodnotu bankovky.

 

Skúška naklonením

 

Pri naklonení bankovky a zmene uhla dopadu svetla je vidieť na lícnej strane premenlivý obraz hologramu. Na rubovej strane pri naklonení bankovky zasa zlatistý pruh (bankovky €5, €10 a €20) alebo opticky premenlivú farbu (bankovky €50, €100, €200 a €500).

 

Medailón s hologramom (€50, €100, €200, €500)

Pri naklonení bankovky a zmene uhla dopadu svetla sa obraz hologramu mení. Zobrazuje sa buď nominálna hodnota bankovky alebo architektonický motív (okno alebo brána). Na pozadí hologramu sa smerom zvnútra k jeho okrajom objavujú sústredné kruhy dúhovej farby zložené z drobného písma.

 

Opticky premenlivá farba (€50, €100, €200, €500)

Pri naklonení bankovky a zmene uhla dopadu svetla sa farba čísla nominálnej hodnoty na rubovej strane mení z purpurovej na olivovozelenú alebo hnedú.

 

Hovorkyňa NBS ďalej uviedla, že ich experti vyškolili niekoľko stoviek nielen obchodníkov, ale aj pracovníkov iných spoločností, ktorí prichádzajú do kontaktu s eurovou hotovosťou. Do domácností bol v rámci 2. zásielky taktiež distribuovaný informačný materiál, ktorý popisoval dizajn eurových bankoviek a mincí a informoval aj o ochranných prvkoch.

Čo sa týka krajín eurozóny, v prvej polovici roka 2008 bolo z obehu stiahnutých celkom 312.000 falzifikátov eurových bankoviek. Pri porovnaní týchto údajov s počtom pravých eurobankoviek v obehu (počas prvej polovice roka 2008 ich bolo v priemere 11,5 miliárd) je počet falzifikátov v skutočnosti veľmi nízky.

V prvej polovici roka 2008 boli najčastejšie falšované bankovky v hodnote 50 eur. Tri prostredné nominálne hodnoty (20 eur, 50 eur a 100 eur) spolu predstavovali približne 90 percent všetkých falzifikátov.

Prevažná väčšina falzifikátov (98 percent) zadržaných v druhej polovici roka 2008 pochádza z krajín eurozóny, aj keď tento podiel je o niečo menší ako v predchádzajúcich obdobiach. Približne 0,5 percenta falzifikátov bolo nájdených v členských štátoch EÚ nepatriacich do eurozóny a zvyšok v ostatných častiach sveta.

Kvalita falzifikátov je rôzna, hodnotí sa stupňami 1-5. V decembri bolo zadržaných 16 kusov falzifikátov so stupňom nebezpečnosti 5 (nepodarený falzifikát). Menej podarených falzifikátov zadržali 51, ide o stupeň 4. Stupeň 3 znamená podarený falzifikát, zadržali ich 37. Zadržali aj jeden falzifikát stupňa 2 (nebezpečný falzifikát). Stupeň 1 sa kvalifikuje ako veľmi nebezpečný falzifikát. Tieto čísla sa vzťahujú na zadržané falzifikáty rôznych mien, dodala hovorkyňa NBS.

Počas prvých devätnástich dní od vstupu Slovenska do eurozóny identifikovala (NBS 59 kusov falošných eurových bankoviek. Za falzifikát označila 45 z nich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu