Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensko plyn stále neprúdi, čaká sa na dodávky

BRATISLAVA - Na Slovensko ani dnes nezačal prúdiť plyn. Potvrdil to Ľubomír Tuchscher zo Slovenského plynárenského priemyslu.

Premiér Robert Fico ešte v piatok večer napriek tomu ohlásil, že súčasné obmedzenia v spotrebe tejto suroviny pre podniky budú zrušené od pondelka. Dnes by mal o tom rozhodnúť krízový štáb. Bez prísunu plynu z Ruska je krajina jedenásty deň.

Slovensko sa spolieha na prípadne náhradné dodávky; očakáva sa tiež, že pomôcť odblokovať tok ruského plynu do Európy cez Ukrajinu by mohla dnešná schôdzka ruského premiéra Vladimira Putina a ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej v Moskve.

Slovensko by podľa premiéra mohlo získať plyn z plynovodu Jamal, ktorým surovina tečie cez Bielorusko a Poľsko ďalej na západ. V prípade, že by stroskotalo rusko-ukrajinské stretnutie o obnovení dodávok do Európy, pokračovať sa bude v rokovaní s Ukrajinou o výmennej operácii. Tá by spočívala v tom, že Slovensko by čerpalo surovinu zo zásob Ukrajiny v blízkosti slovenských hraníc, Ukrajina by zas dostala rovnaký objem plynu pre vlastnú potrebu z Ruska.

Výrazným obmedzeniam v spotrebe plynu čelí asi tisícka podnikov, niektoré preto museli obmedziť alebo pozastaviť výrobu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu