Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruský plyn stále neprúdi, čaká sa na reakciu Ukrajiny

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko zatiaľ nevie, či sa mu v najbližších dňoch podarí aspoň čiastočne obnoviť dodávky ruského plynu. Krajina čaká na vyjadrenie Ukrajiny, ktorá zvažuje, či poskytne surovinu z vlastných rezerv výmenou za dodávky z Ruska. Ak sa prísun plynu neobnoví do konca januára, povinné zníženie odberu sa rozšíri aj na teplárne.

Pre plynovú krízu viaceré podniky obmedzujú produkciu, niektoré už začali odhadovať škody a uvažovať o kompenzáciách. Ruský plyn neprúdi na Slovensko pre spor Moskvy a Kyjeva deviaty deň po sebe. Domácnosti, školy a nemocnice na rozdiel od väčších podnikov zatiaľ výpadok dodávok nepocítili. Bez dodávok ruského plynu sa musí zaobísť zhruba desiatka európskych štátov.

Plynárne SPP dokážu kombináciou čerpania vlastných zásob a výpomoci zahraničných firiem zásobovať v rámci vyhlásených obmedzení odberateľov vo všetkých regiónov do konca mesiaca. Ak sa dovtedy nepodarí obnoviť ruské dodávky, limity sa dotknú aj výrobcov tepla.

"Nevyhrievalo by sa zrejme na takú teplotu. Byty by sa ďalej temperovali, to nie je problém," povedal novinárom po rokovaní krízového štábu minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. V prípade, že by sa sprísnila regulácia, teplárne s ročným odberom nad 400.000 metrov kubických plynu by ho znížili o pätinu, ďalšie by prešli na 70-percentný odber. Obmedziť odber plynu len na udržanie bezpečnosti technológii už museli podniky s ročným odberom nad 60.000 metrov kubických.

Slovensko, ktoré je úplne závislé od dodávok ruského plynu, sa snaží získať surovinu aj inou trasou než tranzitným plynovodom z Ukrajiny. Dočasne obnoviť prítok suroviny by mohol v prípade neúspechu výmennej operácie medzi Ruskom, Ukrajinou a Slovenskom plynovod Jamal, ktorý prúdi cez Bielorusko a Poľsko ďalej na západ.

"Potvrdili nám predstavitelia (spoločnosti) RWE, že toto (dodávky z Jamalu) je technicky realizovateľný produkt. Jediné, čo musíme - presvedčiť partnerov, ktorí berú plyn z Jamalu, že v rámci solidarity poskytnú Slovenskej republike určitý podiel plynu," informoval novinárov predseda vlády Robert Fico. Slovensko sa však pokúsi získať časť suroviny, ktorá prúdi k odberateľom v Nemecku a vo Francúzsku, až po tom, čo zlyhá možnosť dodať plyn z Ukrajiny prostredníctvom výmennej operácie s Ruskom.

Viaceré väčšie firmy, ktoré boli nútené v dôsledku zastavených dodávok ruského plynu obmedziť alebo prerušiť výrobu, už začali počítať škody a uvažovať o kompenzáciách. Väčšina spoločností však čaká s vyčísľovaním strát na obnovenie plnej prevádzky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu