Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pred Úradom vlády postavili Pamätník neznámeho idiota

Pamätník neznámeho idiota. Zobraziť galériu (3)
Pamätník neznámeho idiota.

BRATISLAVA – Pamätník neznámeho idiota odhalili včera večer pred úradom vlády členovia mimoparlamentnej Občianskej konzervatívnej strany (OKS) ako protest proti súčasnému štýlu vládnutia.

Figurínu s červenou kravatou, igelitkou a fľašou tam priniesli na záver protestného pochodu z Námestia SNP, kde sa na demonštrácii proti politike súčasnej vlády zúčastnilo asi 500 ľudí. Pripomenuli si aj hodnoty nežnej revolúcie.

"Pamätník neznámeho idiota stelesňuje veci, proti ktorým sme sem prišli protestovať. Nepáčia sa nám tendencie, ktoré smerujú k obnoveniu totalitných a socialistických prvkov, čo by mohla charakterizovať tá červená kravata," povedal jeden z organizátorov Ondrej Dostál.

Na figuríne bez hlavy bola zavesená igelitka ako symbol nosenia úplatkov a fľaša od alkoholu. Tá mala zase podľa organizátorov upozorniť na vulgarizáciu slovenskej politickej scény. Protestovať začali na bratislavskom Námestí SNP, kde kedysi Slováci štrngajúcimi kľúčmi odštartovali pád komunistickému režimu.

Podľa viacerých rečníkov sa o tejto historickej udalosti na Slovensku hovorí málo. "Dôležitý odkaz novembra je, že za slobodu sa dá zápasiť, že my to dokážeme a že sa to oplatí. Preto nevoľte komunistov," vyzýval zhromaždených Peter Tatár z OKS.

Jeho kolegovia tiež kritizovali narastanie národnostného napätia na Slovensku či stav súdnictva. Prekážalo im odsúdenie šiestich Nitranov v kontroverznom prípade vraždy študentky Ľudmily Cervanovej a zadržanie podnikateľa Ladislava Reháka pre podozrenie z vydierania. Rečníci tiež podotkli, že vysokopostavení politici oslavujú výročia významné pre Slovensko v komunistických krajinách.

Predseda parlamentu Pavol Paška totiž odcestoval na návštevu Číny. Premiér Robert Fico zas dnes otváral projekt rozšírenia diaľnice medzi Bratislavou a Trnavou. "Ja viem, čo sa udialo v roku 1989. A myslím si, že toto je vhodná forma pripomínať si takéto udalosti aj konkrétnymi projektmi, nie iba symbolicky, niekde že pôjdem a budem tam s vencom," povedal dnes Fico novinárom.

Prezident Ivan Gašparovič si Deň boja za slobodu a demokraciu pripomenul tak, že položil veniec obetiam komunizmu na cintoríne v Bratislave. Opozičné strany SDKÚ-DS, SMK a KDH po mesiacoch sporov zorganizovali spoločné podujatie v historickej budove Slovenského národného divadla.

Odkaz novembra 1989 dnes zdôrazňovali aj umelci na koncerte v bratislavskom PKO, ale aj členovia zakázaného občianskeho združenia Slovenská pospolitosť, ktorého demonštráciu predčasne ukončili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu