Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poslanci neschválili nový cestný zákon

NR SR
NR SR

BRATISLAVA – Poslanci neschválili prezidentom vrátený zákon o cestnej premávke. Podporilo ho 70 koaličných zákonodarcov, na schválenie potreboval minimálne 76 zákonodarcov. Zákon predkladal minister vnútra Robert Kaliňák.

Z koaličných zákonodarcov nehlasovali piati poslanci ĽS-HZDS, medzi nimi aj líder strany Vladimír Mečiar a podpredseda Miroslav Jureňa, štyria zákonodarcovia za Smer-SD, medzi nimi predseda NR Pavol Paška a piati poslanci za SNS, medzi nimi predseda Ján Slota a podpredsedníčka Anna Belousovová. Z mimokoaličných poslancov zákon podporil iba nezávislý Martin Kuruc.

Gašparovič nesúhlasil s tým, aby skúšky z odbornej spôsobilosti zabezpečovala právnická osoba, ktorej na to ministerstvo vnútra udelí licenciu. Navrhoval zachovať terajší stav, kedy skúšky na získanie vodičského preukazu dozorovali policajti. Prezident rovnako navrhoval vypustiť pozmeňujúci návrh poslanca za Smer-SD Petra Pelegriniho. Ustanovenie rozširovalo zoznam úsekov diaľnic a ciest, ktorých by sa týkal špeciálny režim vyvlastnenia. Gašparovič upozorňoval, že novelizácia súvisí s úplne iným zákonom - o jednorazových mimoriadnych opatreniach, čo podľa neho nie je v súlade s princípom právnej istoty.

Poslanci pred neschválením zákona ako celku nepodporili prezidentove pozmeňujúce návrhy. Vyhoveli iba bodu, kde prezident žiadal o doplnenie, aby policajti vydávali potvrdenie o zadržaní vodičského preukazu, respektíve osvedčení o evidencii na mieste, lebo schválený zákon neustanovoval, kedy má policajt tieto potvrdenia vydať. Parlament sa bude môcť opätovne vrátiť k prerokovaniu zákona o cestnej premávke najskôr po pol roku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu