Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zverejnili celú spoveď siskára ukrývajúceho sa v Mali: Slová, ktoré môžu zničiť Lexu

Exsiskár Ľuboš Kosík (vpravo dole) zverejnil vyhlásenie, v ktorom za hlavného vinníka v prípade únosu Michala Kováča ml. označil Ivana Lexu. Zobraziť galériu (2)
Exsiskár Ľuboš Kosík (vpravo dole) zverejnil vyhlásenie, v ktorom za hlavného vinníka v prípade únosu Michala Kováča ml. označil Ivana Lexu. (Zdroj: TASR/MV SR, Rudolf Bihary, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) zaznamenala vyhlásenie Ľuboša Kosíka, ktoré bolo publikované v denníku Sme. Tieto informácie posúdi a rozhodne o ich využiteľnosti na účely trestného konania. Uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

"Vyhlásenie obsahuje relevantné skutočnosti a informácie k trestným veciam," povedala Predajňová. "V rámci svojej pôsobnosti a právomoci, ako aj na základe medializovaných informácií poskytnutých Kosíkom, uskutoční zákonné opatrenia v rozsahu dosiahnutia spravodlivosti a vyvodenia trestnoprávnej zodpovednosti voči konkrétnym osobám," tvrdí Generálna prokuratúra SR.

"Exsiskár Ľuboš Kosík, ktorý bol pri únose prezidentovho syna, má v Mali vážne zdravotné problémy a aj to môže byť dôvod, prečo sa chce dostať na Slovensko," povedal dnes na tlačovke v Krompachoch policajný prezident Tibor Gašpar.

Ukážka z vyhlásenia Ľuboša Kosíka, ktoré poskytol denníku Sme

Moje vyhlásenie bude o činnosti SIS, v ktorej som pracoval pod vedením jej vtedajšieho riaditeľa Ivana Lexu. Som si vedomý všetkých právnych následkov. Nie som pod vplyvom omamných látok alebo alkoholu. Nikto ma do ničoho nenútil.

V prvom rade chcem reagovať na vyjadrenia bývalého príslušníka SIS Michala Hrbáčka o únose Michala Kováča mladšieho, ktoré boli v minulosti publikované v denníku Nový Čas. Hovoril, že činnosť každej tajnej služby na svete je riadená jej riaditeľom. S tým súhlasím. V čase môjho pôsobenia v SIS v rokoch 1995 až 1998 bol riaditeľom Ivan Lexa.

Teda vedel o všetkých krokoch s postupoch príslušníkov SIS.

Námestníkom SIS bol Jaroslav Svěchota, cez ktorého Lexa prenášal rozkazy na svojich podriadených. Dodávam, že nás ako legalizantov, ktorí sme neboli priamo zamestnancami, mohol riadiť jedine riaditeľ, keďže pre ostatných príslušníkov SIS sme boli neznámi. Pokyny legalizantom teda mohol dávať len Svěchota na rozkaz Lexu.

Priamo od Lexu tak dostal Michal Hrbáček rozkaz vytvoriť skupinu, ktorá bude mať vysokú morálku a bude schopná vykonávať akúkoľvek činnosť pre SIS. Hrbáček takú skupinu aj vytvoril. Dnes som v postavení obvineného z únosu prezidentovho syna. Chcem sa preto k veci vyjadriť verejne a tiež výpoveďou pred sudcom.

Treba využiť diplomatické kanály, aby sme Kosíka dostali na Slovensko

Treba využiť diplomatické kanály, aby bol Ľuboš Kosík, bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS), vydaný z Mali na Slovensko. Uviedla to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Posledná žiadosť, ktorú sme posielali, išla aj na ministerstvo spravodlivosti, aj premiérovi a teraz je potrebné využiť aj diplomatické kanály. Nemáme zmluvu s Mali, takže je to zložitejší proces, ako keď máme zmluvu," povedala.

Spomenula aj príklad Francúzska, ktoré má mať s Mali uzavretú zmluvu o vydávaní osôb. " A tiež im trvala extradícia trištvrte roka, takže asi sme v nejakej norme." Pripustila aj možnosť, že Ľuboš Kosík by bol vypočutý priamo v zahraničí, podľa nej je to však otázka na orgány činné v trestnom konaní.

Podľa Kaliňáka pôsobí jeho výpoveď účelovo

K vyhláseniu Kosíka sa dnes po stretnutí na Úrade vlády vyjadril aj minister vnútra Robert Kaliňák. "Ja to nemám ako vnímať, ja nie som orgán činný v trestnom konaní. Je to človek, ktorý bol odsúdený, ktorý utiekol a zdržuje sa v zahraničí," povedal Kaliňák. Podľa neho nebude jednoduché, aby Kosík vypovedal. 

Kaliňák o Kosíkovej výpovedi o únose Michala Kováča ml.

Či bude vypovedať zo zahraničia, alebo príde na Slovensko Kaliňák nevie. "Pôsobí to však na mňa veľmi účelovo, prečo teraz, prečo v tejto chvíli, prečo to neurobil vtedy, keď tu bol, keď prebiehal jeho proces pred odsúdením. Pokúsime sa ho dostať na Slovensko, aby vypovedal tu a jeho výpoveď bola relevantná," minister vnútra si nevie predstaviť, žeby bola jeho výpoveď zo zahraničia pred súdom úspešná.

Viac o téme: únosRobert KaliňákIvan LexaĽuboš KosíkMichal Kováč ml.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu