Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hrdinovia zo Slovenska zasahujú v Iraku: VIDEO Tank zasiahla strela, záchrana posádky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/Academy of Emergency Medicine)

BRATISLAVA - Slovenská mimovládna organizácia Akadémia urgentnej medicíny poskytuje pohotovostnú zdravotnú starostlivosť a lekársky výcvik v oblastiach, odkiaľ utiekli pred konfliktom desaťtisíce ľudí. Naši dobrovoľníci už dva roky pomáhajú civilistom aj koaličným ozbrojeným silám v Iraku a svoje hlavy nasadzujú v predných líniách. Riadia sa heslom: "Robíme to preto, aby ostatní mohli žiť". Videá, ktoré členovia zverejňujú na svojej stránke či sociálnych sieťach, nenechajú chladným nikoho, kto má v sebe aspoň štipku ľudskosti.

VIDEO zo synovej svadby či osobný denník: CIA zverejnila tisíce dokumentov o bin Ládinovi

Matej Karlák a Oliver Valentovič pôvodne pracovali pre záchranku v Bratislave, no nakoniec sa začali uberať trochu iným smerom. V roku 2014 založili občianske združenie, ktoré sa špecializuje na výcvik a školenia v oblasti prvej pomoci a urgentnej medicíny. Svoje vedomosti a odhodlanie by určite dokázali zúročiť kdekoľvek na svete, no oni sa pred dvomi rokmi vybrali do bojmi zmietaného Iraku.

Hrdinovia zo Slovenska zasahujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Academy of Emergency Medicine)

Ako spolupracovníci koaličných vojsk pomáhali miestnym obyvateľom aj vojakom, ktorí boli zranení počas dobývania Mosulu z rúk teroristickej organizácie Islamský štát. Prostredníctvom GoPro kamery napríklad Slováci zaznamenali, ako poskytujú ošetrenie kurdskej posádke tanku, ktorý zasiahla nepriateľská RPG strela. Jednému mužovi dokázali zachrániť život, druhého vyniesli z tanku mŕtveho. Zásah do hlavy neprežil.

Je to však len kvapka v mori z toho, čo všetko sa stalo ich každodennou rutinou. Ošetrovali mužov, deti, ženy, poranenia spôsobené výbuchom mínometu či granátu, popáleniny, vyberali šrapnely... Videli roztrhané telá ľudí, ktorým už nedokázali pomôcť, aj to, ako obyvatelia utekajú pred smrťou len v tom, čo majú na sebe, aby si zachránili holé životy. Ich práca je naozaj jedinečná a hodná obdivu.

Viac o téme: IrakAkadémia urgentnej medicíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu