Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké POROVNANIE Čechov a Slovákov od rozdelenia: Visí nad nami hrozivá prognóza

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Ľudia v Česku majú šancu žiť dlhšie ako obyvatelia Slovenska. Česká spoločnosť ale aj viac zostarla. Zatiaľ čo priemerný obyvateľ ČR má 42 rokov, ten slovenský je zhruba o rok a osem mesiacov mladší. Česi menej ako Slováci stoja o manželstvo, viac sa aj rozvádzajú. V Česku sa tiež väčší podiel detí než na Slovensku rodí mimo manželstva. Vyplýva to z údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ), Slovenský štatistického úradu a Eurostatu.

Zlá správa pre Slovákov: Do dôchodku sa pôjde neskôr! Toľkoto mesiacov nám pridali

Česko malo ku koncu júna 10,54 milióna obyvateľov, Slovensko 5,44 milióna. Česi tvoria asi dve percentá obyvateľov Európskej únie, Slováci zhruba percento.

Priemierný vek

Populácia v oboch krajinách starne. Česká spoločnosť je ale staršia ako tá slovenská. V oboch štátoch síce mladí do 15 rokov tvoria okolo 15 percent obyvateľov, podiel seniorov je v Česku ale vyšší. Ľudia nad 65 rokov predstavujú v ČR okolo 18 percent populácie, na Slovenku asi 14 percent. V roku 2015 polovica obyvateľov v Česku mala viac než 41,1 roka, na Slovensku bola polovica staršia ako 39 rokov. Priemerný Čech mal vlani 42 rokov, priemerný Slovák 40,37 roka.

Veľké POROVNANIE Čechov a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dĺžka života

Život sa od roku 1989 výrazne predĺžil v oboch častiach bývalého Československa. Podľa demografov tesne po rozdelení spoločného štátu v roku 1993 dĺžka života slovenských mužov dosahovala 68,3 roka a žien 76,7 roka, českých mužov 69,3 roka a žien 76,4 roka. Postupne sa dĺžka života preťahovala. Vlani mali českí muži pri narodení pred sebou 76,2 roka a české ženy 82,1 roka. Na Slovensku mali muži šancu dožiť sa 73,7 a ženy 80,4 roka. Na stovku mužov pripadá na Slovensku 105 žien, v Česku 104.

Veľké POROVNANIE Čechov a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock)

Počet manželstiev

Ľudia na Slovensku viac ako v ČR stoja o manželstvo. Na Slovensku pripadá na tisícku obyvateľov viac ako päť svadieb, v Česku menej ako päť. Kým v ČR je na desať tisíc ľudí 24 rozvodov, v susednej republike je ich 18. V Česku sa takmer polovica detí rodí mimo manželstva, vlani podiel dosahoval 48,6 percenta. Na Slovensku to bolo 40,2 percenta.

Počet detí

V Česku sa celkovo rodí o niečo viac detí. Na tisícku obyvateľov tu vlani pripadlo 10,7 živo narodených. Na Slovenských to bolo 10,25. Aj keď v ČR prichádza na svet viac detí, než koľko ľudí zomiera, za prírastkom počtu obyvateľov sú hlavne cudzinci. O Česko majú väčší záujem než o Slovensko. Na desať tisíc obyvateľov v ČR vlani pribudlo 24 ľudí, na Slovensku deväť.

Veľké POROVNANIE Čechov a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: spuntik.zoznam.sk)

Prognóza

Demografický vývoj v Česku a na Slovensku by sa mal podľa údajov Eurostatu líšiť aj v budúcnosti. Kým českej časti niekdajšieho Československa by malo obyvateľov podľa projekcií pribúdať, východnej časti bývalého spoločného štátu zrejme výrazne ubudnú. V polovici storočia by ČR mohla mať vyše 11,07 milióna obyvateľov a SR ani nie 4,87 milióna.

Viac o téme: ŠtastikaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu