Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bratislavská Cvernovka v novom šate: FOTO Takto bude vyzerať novodobý Zwirn

Letecký záber Zobraziť galériu (9)
Letecký záber (Zdroj: Vizualizácia YIT)

BRATISLAVA - Bratislavská Cvernovka dostane nový šat. Cvernová továreň prešla počas svojej existencie mnohými zmenami, no historické pozadie ani funkcia sa nikdy nezmenili. Dané miesto plnilo dôležitú úlohu v životoch ľudí v každej ére. Po takmer dvadsiatich rokoch sa ju preto rozhodli opäť oživiť.

Cvernová továreň v Bratislave dnes stojí na prahu novej éry. Vznikne nový živý a pestrý mestský priestor, ktorý sem prinesie nové funkcie. "Do roku 2020 plánujeme postaviť prvú etapu novej rezidenčnej štvrte pod názvom ZWIRN. Na ňu nadviažu ďalšie etape, ktoré projektovo pripravujeme. Výsledkom bude nová mestotvorná štvrť, ktorá prinesie nielen bývanie, ale aj verejné priestory na stretávanie vrátane priestranného námestia a obnovenej historickej budovy Pradiarne," povedala pre Topky projektová manažérka YIT Slovakia Stanislava Paulíková.

Vnútroblok
Zobraziť galériu (9)
Vnútroblok  (Zdroj: Vizualizácia YIT)

Vynovená Cvernovka by mala slúžiť naozaj všetkým. K novým funkciám bude patriť kvalitné mestské bývanie, unikátne priestory na prácu a verejné priestory určené na stretávanie sa ľudí, výmenu nových myšlienok či trávenie voľného času.

Pradiareň
Zobraziť galériu (9)
Pradiareň  (Zdroj: Vizualizácia YIT)

Námestie
Zobraziť galériu (9)
Námestie  (Zdroj: Vizualizácia YIT)

Prečo názov ZWIRN?

Areál BCT v celej svojej histórii symbolizoval proces tvorby a progresu, a to či už v rovine produktov, technologických postupov alebo inovácií. Ako sa menila doba, tak sa menili aj názvy areálu. V posledných rokoch Bratislavčania areál familiárne nazývali „Cvernovka“.

Pradiareň
Zobraziť galériu (9)
Pradiareň  (Zdroj: Vizualizácia YIT)

"Keďže ochrannú známku na zľudovený názov „Cvernovka“ má registrovanú Nadácia Cvernovka a navyše sa s týmto názvom už spájajú jej viaceré aktivity na úplne inom území, urobili sme výberové konanie na kreatívny koncept vrátane nového názvu pre celý areál. Rozhodli sme sa ísť do novej éry tohto areálu pod novým názvom, ktorý ale nadviaže na historický odkaz lokality. Názov Zwirn plne podporuje túto myšlienku a zároveň už avizuje nové využitie tohto územia. Veríme, že s postupným vznikom novej, vitálnej štvrte sa Zwirn stane obľúbeným miestom Bratislavčanov," vysvetlil Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia.

Páričkova
Zobraziť galériu (9)
Páričkova  (Zdroj: Vizualizácia YIT)

Košická
Zobraziť galériu (9)
Košická  (Zdroj: Vizualizácia YIT)

„Konceptom bývania aj architektúrou objektov v novej štvrti chceme nadviazať na históriu tohto miesta, hovorí  Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia. Hľadanie názvu štvrte bolo súčasťou súťaže, do ktorej sa zapojilo šesť kreatívnych agentúr. 

Košická
Zobraziť galériu (9)
Košická  (Zdroj: Vizualizácia YIT)

 „Aj napriek tomu že, podľa viacerých zúčastnených, bolo zadanie pomerne striktné a náš brand manuál neumožňuje úplný kreatívny rozlet, tender priniesol veľa zaujímavých konceptov a názvov, fresh nápadov, ale aj nové pohľady na celé územie,“ komentovala výsledok súťaže Silvia Ferencová, riaditeľka marketingu a predaja YIT Slovakia. Aktuálne je projekt v procese získavania potrebných povolení. YIT plánuje začať s výstavbou podzemných garáží a námestia, ako aj s rekonštrukciou Pradiarne, začiatkom budúceho roka.

Námestie pred Pradiarňou
Zobraziť galériu (9)
Námestie pred Pradiarňou  (Zdroj: Vizualizácia YIT)

Viac o téme: BratislavaCvernovkaZwirn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu