Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bratislavské ulice rozžiarilo svetelné umenie: FOTO Biela noc ukázala desiatky atrakcií

Biela noc v Bratislave Zobraziť galériu (7)
Biela noc v Bratislave (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Mesiac v Medickej záhrade, svetelné lúče ponad hladinu Dunaja spájajúce oba brehy rieky, geometrická hra v Podhradí či priama reakcia interaktívnej hladiny vody na človeka. Ale aj osvietený 160-metrový mrakodrap, UFO na Moste SNP a budova Slovenského rozhlasu, svetelné inštalácie Starej tržnice, kostola Klarisky či nevšedná podoba fontány Družba na Námestí slobody, Bratislavského hradu či Starého mosta. To je len časť z viac ako 70 svetelných expozícií objektov a výstav, ktoré priniesla Biela noc 2017.

Tá návštevníkom ponúkla opäť netradičnú prechádzku nočnou Bratislavou. Ňou návštevníkov "previedlo" 298 výtvarníkov, performerov, hudobníkov či dizajnérov zo Slovenska, Európy i celého sveta. Vytvorili sme štyri tematické trasy pre rodiny s deťmi, pre náročnejších divákov a aj pre návštevníkov, ktorí sa chcú pri dielach zabaviť.

Galéria: Biela noc 2017 v Bratislave

"Biela noc je medzinárodný projekt, ktorý už tretíkrát prišiel do Bratislavy a pripravili sme spoločnú prechádzku mestom pre našich obyvateľov i návštevníkov," povedala pri otvorení aktuálneho ročníka Bielej noci organizátorka Zuzana Pacáková. Zároveň ním vyzdvihla potrebu popularizovať súčasné umenie a pracovať s verejným priestorom. "Svetový trend je prinášať svetelnú architektúru a dizajn do verejného priestoru," doplnila Pacáková.

Biela noc 2017 v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Štefan Laktiš)

Podujatie vyzdvihla aj bratislavská krajská poslankyňa a členka Komisie európskych záležitostí, regionálnej spolupráce a cestovného ruchu Tatiana Mikušová, podľa ktorej sa tým posúva turistická sezóna. "Špičkové kultúrne podujatia sa dajú robiť aj inovatívne, inak a aj v noci," skonštatovala Mikušová s tým, že tento rok sa podarilo dostať podujatie aj mimo hlavného mesta. Po Bratislave sa totiž presunie priamo do regiónov a do 15. novembra sa predstaví v Senci, v Stupave a v Budmericiach.

Biela noc 2017 v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Štefan Laktiš)

Užitočným pomocníkom na jednotlivých trasách bola aplikácia s mapou, popismi diel a užívateľským manuálom. Časť programu bola bezplatná, vstup na časovo obmedzené predstavenia a interiérové inštalácie bude spoplatnený. Dôchodcovia, deti do 15 rokov a ŤZP majú vstup bezplatný.

Biela noc
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Štefan Laktiš)

Posilnili aj dopravu

Počas akcie boli posilnené denné i nočné linky mestskej hromadnej dopravy. Na viaceré z nich sú nasadené kapacitnejšie vozidlá, nočné spoje budú zároveň vychádzať z hlavnej stanice a Hodžovho námestia v 10 až 15-minútových intervaloch. Posilnené budú tiež nočné mimobratislavské spoje, a to do Sence, Chorvátskeho a Slovenského Grobu, Pezinka, Modry, Šamorína, Tomášova, Stupavy a Malaciek.

Biela noc 2017 v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Štefan Laktiš)

Biela noc je medzinárodný umelecký projekt, ktorého úlohou je priblížiť verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol. Vznikla v Paríži v roku 2002. Odtiaľ sa počas niekoľkých rokov rozšíril projekt aj do iných miest, ako je napr. New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Santa Monica, Montreal, Toronto, Rím, Tel Aviv, Gaza, Jeruzalem, Madrid, Brusel, Riga, Bukurešť, Amsterdam, Brighton, Turín, Petrohrad, Košice a Bratislava.

Viac o téme: UmenieBratislavaBiela noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu