Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

PRÁVE TERAZ Prípad smrteľnej nehody Lipšica ukončený: Exminister už pozná svoj trest!

Daniel Lipšic Zobraziť galériu (3)
Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Okresný súd (OS) Bratislava III odsúdil bývalého poslanca a ministra Daniela Lipšica na podmienečný trest tri roky v prípade dopravnej nehody na Vajnorskej ulici v Bratislave v septembri minulého roka. Zároveň mu určil skúšobnú dobu v trvaní päť rokov. Povedal to dnes hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

"Okresný súd Bratislava III trestným rozkazom zo dňa 19. 9. 2017 uznal obvineného JUDr. D. L. vinným z prečinu usmrtenia a odsúdil ho na trest odňatia slobody v trvaní tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov a uložil mu probačný dohľad nad jeho správaním v skúšobnej dobe," povedal Adamčiak.

Obvinenému taktiež uložil trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá všetkého druhu na dobu šesť rokov. Danielovi Lipšicovi súd uložil ako súčasť probačného a mediačného dohľadu povinnosť podrobiť sa v súčinnosti s probačným a mediačným úradníkom výchovnému programu zameranému na bezpečnosť v cestnej doprave a predchádzanie dopravným nehodám. Súd obvineného zaviazal k náhrade škody voči poškodeným, pričom mu prikázal nahradiť počas skúšobnej doby poškodeným priznanú škodu.

PRÁVE TERAZ Prípad smrteľnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: topky)

Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné. Lipšic teraz môže voči trestnému rozkazu do ôsmich dní od jeho doručenia podať odpor. Rovnako tak môže spraviť aj prokurátor. V takomto prípade by samosudca nariadil vo veci hlavné pojednávanie, pričom by nebol viazaný právnou kvalifikáciou ani druhom a výmerou trestu, ani výrokom o ochrannom opatrení obsiahnutými v trestnom rozkaze.

PRÁVE TERAZ Prípad smrteľnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: topky)

Prokurátor v júli tohto roka podal v tejto veci obžalobu pre trestný čin usmrtenia. Trestná sadzba pri tomto prečine je dva až päť rokov. Daniel Lipšic zrazil 72-ročného muža 19. septembra 2016 vo večerných hodinách na križovatke bratislavských ulíc Kutuzovova a Vajnorská. Po nehode sa vzdal poslaneckého mandátu.

VIDEO Lipšicovej nehody

Daniel Lipšic

Chronológia Lipšicovej kauzy

19. septembra 2016 - Tragicky sa skončila dopravná nehoda, ktorej účastníkom bol poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) na aute značky Škoda Superb. Ten vo večerných hodinách zrazil na Vajnorskej ulici v Bratislave 72-ročného chodca. Seniora previezla rýchla zdravotná pomoc do nemocnice v bratislavskom Ružinove, kde v nočných hodinách zraneniam podľahol. 

30. septembra 2016 - Lipšic sa vzdal poslaneckého mandátu v Národnej rade SR.

10. októbra 2016 – Policajný vyšetrovateľ mal k dispozícii videozáznamy z dopravnej nehody Lipšica, ktoré skúmal znalec. Na zverejnenom videu je vidieť vozidlo, ako zrazilo chodca, ktorý prechádzal po priechode alebo v jeho tesnej blízkosti. K nárazu došlo z pohľadu chodca vo vzdialenejšom pruhu dvojprúdovej vozovky. V dôsledku nárazu bol odhodený niekoľko metrov.

23. januára 2017 - Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III vzniesol na základe zabezpečenej dôkaznej situácie, po vykonaní potrebných procesných úkonov, ako aj po dôslednom preštudovaní doručených výsledkov znaleckého posudku z odboru cestnej dopravy, obvinenie z prečinu usmrtenia Lipšicovi. Uznesenie o vznesení obvinenia doručili na Krajskú prokuratúru Bratislava spolu so spisovým materiálom.

30. januára 2017 – Exposlanec v prípade tragickej nehody, kde bol obvinený, nepodal sťažnosť proti uzneseniu o vznesení obvinenia.

30. januára 2017 - Lipšic odstúpil z funkcie predsedu hnutia NOVA. Dôvodom bolo vyšetrovanie dopravnej nehody. Zostal v hnutí ako radový člen.

24. apríla 2017 - Polícia ukončila vyšetrovanie dopravnej nehody Lipšica, pričom vyšetrovateľ podal návrh na obžalobu.

25. apríla 2017 - Na Krajskú prokuratúru v Bratislave bol doručený návrh na podanie obžaloby v kauze.

28. apríla 2017 - Na Krajskú prokuratúru Bratislava bol doručený podnet obhajkyne obvineného JUDr. Daniela Lipšica na začatie konania o dohode o vine a treste.

19. mája 2017 – Generálna prokuratúra zamietla obvinenému Danielovi L. dohodu o vine a treste. Dôvodom bolo, že sa nepriznal k spáchaniu skutku a neuznal si vinu, čím nesplnil zákonné podmienky na konanie o dohode o vine a treste. Generálna prokuratúra vrátila spis Krajskej prokuratúre v Bratislave.

18. júla 2017 – Prokurátor podal obžalobu na bývalého poslanca NR SR v prípade dopravnej nehody.

Viac o téme: NehodaVerdiktDaniel Lipšic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu