Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V prípade nehody exposlanca Daniela Lipšica zatiaľ nikto nepodal odpor

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: Foto: SITA/Marko Erd)

V prípade dopravnej nehody bývalého poslanca a ministra Daniela Lipšica na Vajnorskej ulici v Bratislave v septembri minulého roka zatiaľ na Okresný súd (OS) Bratislava III nebol doručený odpor voči trestnému rozkazu. TASR informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

„V tejto chvíli Okresný súd Bratislava III v predmetnej trestnej veci ešte nemá vykázané doručenie trestného rozkazu všetkým procesným stranám, to znamená, že sa mu ešte nevrátili doručenky od procesných strán. V tejto chvíli zatiaľ neeviduje podanie odporu voči trestnému rozkazu,“ povedal Adamčiak.

OS Bratislava III odsúdil v polovici septembra Daniela Lipšica za prečin usmrtenia na podmienečný trest tri roky, zároveň mu určil skúšobnú dobu v trvaní päť rokov.

Súd zároveň obvinenému uložil probačný dohľad nad jeho správaním v skúšobnej dobe, trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá všetkého druhu na dobu šesť rokov a povinnosť podrobiť sa v súčinnosti s probačným a mediačným úradníkom výchovnému programu zameranému na bezpečnosť v cestnej doprave a predchádzanie dopravným nehodám. Obvineného taktiež zaviazal k náhrade škody voči poškodeným.

Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné. Lipšic môže voči trestnému rozkazu do ôsmich dní od jeho doručenia podať odpor. Rovnako tak môže spraviť aj prokurátor. V takomto prípade by samosudca nariadil vo veci hlavné pojednávanie, pričom by nebol viazaný právnou kvalifikáciou ani druhom a výmerou trestu, ani výrokom o ochrannom opatrení obsiahnutými v trestnom rozkaze.

Prokurátor v júli tohto roka podal vo veci obžalobu pre trestný čin usmrtenia. Trestná sadzba pri tomto prečine je dva až päť rokov.

Daniel Lipšic zrazil 72-ročného muža 19. septembra 2016 vo večerných hodinách na križovatke bratislavských ulíc Kutuzovova a Vajnorská. Po nehode sa vzdal poslaneckého mandátu.

 

Viac o téme: NehodaSúdyDaniel Lipšic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu