Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Za voľný pohyb s bicyklom v lese hrozí pokuta 5000 korún

BRATISLAVA - Od septembra bude zakázané voľne sa pohybovať v lesoch na bicykli a na koni.

Prezident Ivan Gašparovič dnes oznámil, že parlamentu nevráti nedávno schválenú novelu zákona o lesoch, ktorá pohyb cyklistov a jazdcov obmedzuje na špeciálne označené chodníky a lesné cesty. "Nikto nechce vytlačiť cyklistov z lesných chodníkov," povedal prezident na tlačovej konferencii.

Návrh na obmedzenie presadil v novele zákona poslanec vládneho Smeru-SD Tibor Lebocký, zmenu podporoval aj minister pôdohospodárstva z koaličnej ĽS-HZDS Miroslav Jureňa. Minister to odôvodnil najmä tým, že v lesoch dochádza k zrážkam cyklistov s ostatnými návštevníkmi.

Opozícia na čele s SDKÚ-DS expremiéra Mikuláša Dzurindu naopak tvrdila, že zákon bude vyháňať ľudí z lesov, obmedzí rozvoj turistického ruchu a možnosti športovať. Politici tiež upozorňovali na to, že cyklisti v lesoch nebudú vedieť rozoznať lesnú cestu, ako ju určuje zákon, napríklad od lesného chodníčka, kde nebudú mať vstup povolený.

Proti novele demonštrovali v Bratislave aj asi tri stovky cyklistov a pred tým aj zástupcovia ochranárov. Prezidentom podpísaná zmena sa však nebude týkať chránených území, kde je pohyb cyklistov už teraz povolený len po vyhranených trasách. V ostatných lesov však bude cyklistom a jazdcom na koňoch za prípadné porušenie predpisu hroziť pokuta 5000 korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu