Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Záhadné úmrtie rýb pri Želiezovciach: Hron vyplavil desiatky dotrhaných bezhlavých tiel

Dotrhané ryby z povodia Hrona. Zobraziť galériu (6)
Dotrhané ryby z povodia Hrona. (Zdroj: Facebook)

ŽELIEZOVCE - Z fotografií, ktoré vznikli začiatkom júna v blízkosti Hrona, je ľuďom do plaču. Zachytávajú desiatky dotrhaných rýb, ktoré vyzerajú ako vytiahnuté z mlynčeka na mäso. Miestni tvrdia, že vplávali do turbín vodnej elektrárne, no vedenie zariadenia takýto scenár spochybňuje.

Fotografie masového úhynu rýb sa internetom začali šíriť po tom, ako ich zhotovil jeden z miestnych rybárov, aby zdokumentoval, čo sa udialo v povodí Hrona pri Želiezovciach. Ryby tu vraj zomreli nemilosrdnou smrťou v turbínach miestnej vodnej elektrárne (MVE Želiezovce), tvrdia rybári z oblasti. Elektráreň podľa slov jedného z nich zmenila nielen breh rieky, ale v niekoľkých kilometroch aj jej vodný tok. Ryby sa však na neresiská stále vyberajú hore hlavným prúdom aj napriek tomu, že vedľa hlavného toku je vybudovaný umelý rybovod.

Švajčiarski farmári riešia mysterióznu smrť kráv: Rozbehli sa k útesu a spáchali samovraždu

O úhyne rýb vie aj pracovisko Slovenskej inšpekcie životného prostredia v Nitre špecializované na ochranu vôd (SP Nitra) na základe podnetu zo 4. júna 2017. „SP Nitra  preverilo hlásenie u správcu toku a zistilo, že nejde o mimoriadne zhoršenie vôd, ale o udalosť, ktorá vznikla v dôsledku prevádzkovania vodnej stavby,“ uviedla pre Topky Brigita Pokorná z ústredia Slovenskej inšpekcie životného prostredia. „Po obhliadke, vykonanej správcom toku, nebolo zistené nedovolené vypúšťanie odpadových vôd, ani nedovolené zaobchádzanie so znečisťujúcimi látkami,“ dodala Pokorná.

Záhadné úmrtie rýb pri
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Prípadom sa teraz zaoberá Okresný úrad Nitra, ktorý v súvislosti MVE Želiezovce vykonáva vodoochranný dozor. „V blízkom čase sa uskutoční pracovné stretnutie s vlastníkom stavby, rybármi, správcom toku a odborníkov z oblasti ichtyológie, na ktorom sa budeme snažiť vyriešiť daný problém,“ informoval nás Okresný úrad Nitra.

Záhadné úmrtie rýb pri
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Elektráreň tvrdí, že je to nezmysel

Hoci si miestni rybári myslia, že ryby zahynuli v turbínach vodnej elektrárne, vedenie elektrárne argumentuje proti. Podľa Petra Hegedusa zo spoločnosti Hydroenergia, ktorá MVE Želiezovce prevádzkuje, je vysoko nepravdepodobné, že by ryby roztrhali turbíny. „Z technického hľadiska je nemožné, aby ryby danej veľkosti vplávali do priestoru turbín cez vtok do MVE, keďže na vtoku turbín sa nachádzajú jemné hrablice (niečo ako mreže) a rozpätie medzi nimi je maximálne šesť centimetrov. To, že by ryby vplývali do priestoru turbín zo strany  výtoku z turbín (pod MVE), je takisto veľmi nepravdepodobné vzhľadom k tomu, že rýchlosť prúdenia vody, jej tlak v priestore za turbínou a prúdenie je príliš silné na to, aby ho akákoľvek ryba prekonala,“ vysvetlil Hegedus.

Záhadné úmrtie rýb pri
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Ako ďalej doplnil, po upozornení na masový úhyn rýb prevádzku elektrárne, resp. turbín obmedzili. „Zároveň sme prijali ďalšie opatrenia, ktoré slúžia na predchádzanie aj teoretickej možnosti vzniku takéhoto javu,“ dodal Hegedus s tým, že k hromadnému úhynu rýb došlo len počas jediného dňa, a to 2. júna. Potom sa už jav neopakoval napriek tomu, že elektráreň je odvtedy v stálej prevádzke a nezmenili sa ani podmienky v rieke. „Po konzultáciách s viacerými odborníkmi zatiaľ nemáme informácie, že by vodná turbína vedela usmrtiť takýmto spôsobom ryby,“ poznamenal Hegedus a na ilustráciu dodal, že turbína sa pohybuje rýchlosťou 230 otáčok za minútu, čo znamená takmer štyri otáčky za sekundu. Ak by sa aj ryby dostali po silnom protiprúde k turbíne, nemohli by byť podľa neho poškodené tak, ako na fotografiách. Zároveň podotkol, že o podobnom jave doteraz nepočul.

Záhadné úmrtie rýb pri
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Záhadné úmrtie rýb pri
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Viac o téme: Vodná elektráreňTurbínyHronŽeliezovceúmrtie rýb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu