Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nejasnosti v prípade odstrelu medvedice Ingrid: Polícia vraj súhlas nedala!

Medvedica Ingrid.
Medvedica Ingrid. (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

LIPTOVSKÁ KOKALA - Polícia na odstrel medvedice Ingrid v obci Liptovská Kokava súhlas nedala. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré médiám poskytla Jana Balogová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline. „Na miesto bola vyslaná hliadka z Obvodného oddelenia PZ v Liptovskom Hrádku a ani jeden z policajtov pokyn na odstrel medvedice nedal,” uviedla.

Medvedicu zastrelili koncom minulého týždňa, v noci zo štvrtka na piatok. Podľa generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody SR Milana Boroša išlo o krajné riešenie, ktoré bolo nevyhnutné. Medvedica sa podľa jeho slov pri snahe odplašiť ju z intravilánu obce obrátila proti prítomným ochranárom, poľovníkom a polícii. „Poľovníci museli zasiahnuť na priamy pokyn polície,“ uviedol ešte v piatok 2. júna vo svojom stanovisku.

Medvedica s dvoma mláďatami na seba začala pútať pozornosť ešte začiatkom mája, keď vyliezla na strom v centre Starého Smokovca. Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) ju následne v spolupráci s kolegami z poľského tatranského parku odchytili, dostala satelitný obojok a spolu s medvieďatami ju previezli do hlbokej tatranskej doliny, kde sa však dlho nezdržala. Koncom mája sa začala objavovať v Pribyline a okolí. Pohybovala sa aj popri ceste, zvedaví ľudia si fotili a natáčali. Medvedicu potom od mláďat oddelili, mamu odviezli späť do Tichej doliny, vo štvrtok ráno sa však objavila v Liptovskej Kokave, kde ju zastrelili. Mláďatá medvedice by mali byť presunuté do veľkého národného parku v Maďarsku.

O odstrel vraj požiadala obec

O povolenie mimoriadneho odlovu medvedice v intraviláne Liptovskej Kokavy požiadal vo štvrtok (1.6.) zástupca obce a vzhľadom na situáciu vydal rozhodnutie Okresný úrad (OÚ) v Liptovskom Mikuláši. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré dnes TASR poskytla Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR.

Medvedica priviedla podľa ochranárov mláďatá na svet nezvykle skoro a hneď ich začala učiť spôsobu života, aký jej vyhovoval. "Mláďatá ani nemali šancu naučiť sa od matky prirodzene správať a stávali sa aj z nich typické kontajnerové medvede. To bol dôvod, prečo jej boli odobrané, aby dostali šancu na spokojný život v poloprírodnom prostredí, kde by im nehrozilo nebezpečenstvo. Umiestnia ich v medveďom parku v Maďarsku," vysvetlili ochranári.

"Ich mladú matku opätovne previezli do Tichej doliny v Tatranskom národnom parku. Bolo to jediné miesto, kde sme ju mohli umiestniť – nikde inde sme totiž nedostali súhlas. Pracovníci intenzívne telefonovali potenciálnym subjektom, hľadali sme lokalitu, kde by dostala tretiu šancu v odľahlom prostredí a mala možnosť návratu k pôvodnému prirodzenému spôsobu života, aby ju akceptovala medvedia populácia. Nepodarilo sa to ani napriek našej maximálnej snahe," zdôraznili ochranári.

Zároveň upozornili, že ľudia svojou činnosťou a rozširovaním aktivít uberajú zvieratám ich prirodzený životný priestor. "Zvieratá sa snažia neustále sa meniacej situácii prispôsobiť a sú nútené k neprirodzenému správaniu. Ak chceme tento trend zastaviť, musíme si všetci vstúpiť do svedomia - investori, developerské spoločnosti, ale aj poľovníci, poľnohospodári či verejnosť – musíme sa správať zodpovedne, aby zvieratá nemuseli hľadať potravu v intravilánoch, ale v lese, ako sa to dialo od nepamäti," podotkli ochranári.
      "Aj tento prípad ukázal, aké je dôležité zaisťovať kontajnery so zvyškami potravín pred medveďmi a nedávať im dôvod zvykať si na prítomnosť človeka. Ukázal na nekompatibilitu legislatív a nefunkčnosť systému," dodali ochranári.

Viac o téme: MedvedicaIngridLiptovská Kokava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu