Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tu už končí každá sranda: Po medvedici Ingrid sa vynorila nová hrozba, pomsta prírody?!

Zdá sa, že medvedicou Ingrid sa príbeh nekončí.
Zdá sa, že medvedicou Ingrid sa príbeh nekončí. (Zdroj: Youtube/Richard Šopor)

LIPTOVSKÁ KOKAVA – O malej podtatranskej obci Liptovská Kokava hovorilo pred pár dňami celé Slovensko. Mnohých milovníkov prírody rozhorčil smutný osud medvedice Ingrid, ktorá sa do obce zatúlala s dvomi mláďatami a doplatila na to životom. Hoci to znie neuveriteľne, obyvatelia liptovskej viesky hovoria o novej hrozbe.

Po piatkovom rozruchu z odstrelu medvedice Ingrid sa v okolí obce Liptovská Kokava znova objavuje prízrak nebezpečenstva. Miestni si totiž všimli ďalšieho medveďa, ktorý sa túlal blízko obce cez víkend. „Priatelia, tu už ale naozaj končí sranda. Dnes podvečer opäť medveď pri našej obci. Pri ceste, ktorá je najviac frekventovaná turistami, ale hlavne našimi spoluobčanmi,“ varuje facebooková stránka obce a prosí všetkých, ktorí majú nejaké riešenie, aby pomohli, pretože obec sa nechce ocitnúť v ďalšej pasci.

 

 

Odstrel medvedice sputil lavínu kritiky

Minulotýždňový odstrel medvedice Ingrid vyvolal vlnu nevôle. Mnohí Slováci vyjadrili zdesenie nad osudom zvieraťa, ktorému  pred zabitím odobrali mláďatá. Počas medvedej ruje sa ich snažilo chrániť, preto vyhľadávalo prítomnosť ľudí. Na internete sa vzápätí objavila petícia, ktorá žiada Ministerstvo životného prostredia SR o prešetrenie zákonnosti odstrelu medvedice.

Srdcervúci príbeh medvedice z Tatier: Zobrali jej mláďatá, teraz ju zabili

Za medvedicou behali ďalšie medvede

K odstrelu medvedice sa na Facebooku vyjadrila aj manželka starostu Liptovskej Kokavy, Iveta Porubänová Vdovjáková. „Vo chvíli, keď sú vaše deti a vy v bezpečí sa pýtate, kto dal povolenie, kto dal rozkaz, čí to bol nápad... V noci z utorka na stredu, zo stredy na štvrtok, dostával manžel sms a telefonáty, že občania sú vystrašení, že medvede (medvedica nazvaná Ingrid a ďalšie dva samce) prechádzajú ulicami obce, sú v ich záhradách, nech niečo s tým robí. Môj manžel nedal povel ani na odchyt ani na streľbu. Žiadal príslušné orgány o pomoc v takej výnimočnej situácii. Pretože medveď v obci za posledné desaťročia nebol,“ ozrejmila starostova manželka.

Podľa slov Porubänovej Vdovjákovej bolo povinnosťou predstaviteľov obce konať, nakoľko zviera ohrozovalo bezpečie ľudí. „Je mi to ľúto, kde ste boli všetci, keď ju kŕmili pri Pribyline, a keď si ju fotili ako atrakciu? Vozili sme deti zo školy a na výlet, aby boli v bezpečí, a teraz sa nás dotyční rodičia pýtajú, kto dal povolenie... Zrazu idú mnohí riešiť a navrhovať postupy. Začíname byť skôr živočíšni ako ľudskí. Ja sa pýtam, prečo? Prečo nemohla ísť medvedica s malými do ZOO, či maďarského parku už zo Starého Smokovca? Prečo ich nemohli odchytiť pri Pribyline všetkých troch a dať do bezpečia?“ pýta sa starostova manželka, ktorá vo vyjadrení uviedla, že je jej ľúto, ako situácia v Liptovskej Kokave dopadla.

Viac o téme: MedveďLiptovská Kokava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu