Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Pri katedrále Notre Dame v Paríži sa ozývala streľba: Policajt postrelil útočiaceho muža

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Matthieu Alexandre)

PARÍŽ - Francúzska polícia zasahuje pri katedrále Notre Dame v Paríži. Z miesta bola hlásená streľba. Podľa informácií francúzskych médií policajt postrelil muža, ktorý na neho zaútočil.

Polícia vyzvala okoloidúcich, aby sa vyhli miestu incidentu. Ide o jednu z najnavštevovanejších pamiatok vo francúzskom hlavnom meste. Britská stanica BBC citovala prvé správy, podľa ktorých neznámy muž zaútočil na policajta kladivom. Napadnutý policajt ho v sebaobrane postrelil. Francúzsko je v stave najvyššej pohotovosti od roku 2015. Vláda k tomuto opatreniu pristúpila v reakcii na sériu teroristických útokov v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.

FOTO Pri katedrále Notre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Matthieu Alexandre)

Podľa spravodajskej televízie Sky News mal páchateľ okrem kladiva pri sebe aj dva nože. Polícia, vyzvala okoloidúcich, aby sa vyhli miestu činu, ktoré uzavrela. Úrady začali dnešný incident, ktorý medzičasom vyhlásili za ukončený, vyšetrovať ako teroristický čin. 

FOTO Pri katedrále Notre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Matthieu Alexandre)

K útoku na policajtov došlo vo francúzskej metropole aj v apríli, keď páchateľ na bulvári Champs-Élysées vystúpil z auta a spustil paľbu na policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného z policajtov usmrtil a ďalších dvoch vážne zranil. Francúzsko je v stave najvyššej pohotovosti od roku 2015. Vláda k tomuto opatreniu pristúpila v reakcii na sériu teroristických útokov v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.

Páchateľ aj kričal

Muž, ktorý sa dnes pred parížskou katedrálou Notre-Dame pokúsil kladivom napadnúť hliadkujúceho policajta, údajne pred útokom zvolal: "To je za Sýriu." Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho ministra vnútra Gérarda Collomba. Collomb na tlačovej konferencii pred katedrálou uviedol, že páchateľ, ktorého polícia pri incidente postrelila, podľa dostupných informácií konal sám.

Francúzsky minister vnútra ďalej uviedol, že u útočníka sa našla legitimácia alžírskeho študenta, avšak jej pravosť musí ešte overiť polícia. Collomb tiež potvrdil, že zbraň, ktorou podozrivý útočil, bolo kladivo. Okrem neho mal však pri sebe aj dva kuchynské nože. "Tento útok bol vedený proti bezpečnostným silám, ale nebyť ich rýchlej reakcie, mohli by sa jeho cieľom stať aj turisti," povedal Collomb.

K útoku pred katedrálou Notre-Dame došlo dnes popoludní, keď muž s kladivom v ruke zaútočil na hliadkujúceho policajta. Ten ho v sebaobrane postrelil. Útočník utrpel priestrel hrudníka a bol prevezený do nemocnice. Ľahké zranenie utrpel aj policajt. Polícia miesto útoku uzavrela a ľuďom, ktorí sa nachádzali v katedrále a v reštauráciách v jej okolí nariadila, aby nevychádzali. V čase incidentu sa v katedrále nachádzalo približne 900 ľudí.

K útoku na policajtov došlo vo francúzskej metropole aj v apríli, keď páchateľ na bulvári Champs-Élysées vystúpil z auta a spustil paľbu na policajné hliadkovacie vozidlo, pričom jedného z policajtov usmrtil a ďalších dvoch vážne zranil. Francúzsko je v stave vysokej pohotovosti od krvavých teroristických útokov v Paríži, Nice a na iných miestach, ku ktorým došlo za posledné dva roky. Väčšinou sa k nim prihlásil Islamský štát a vyžiadali si najmenej 238 ľudských životov.  

Viac o téme: StreľbaParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu