Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Polícia sa pochválila úlovkami v školách: U dievčat (13) našli marihuanu, chlapec (14) díloval

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po tom, čo polícia tento týždeň zverejnila na sociálnej sieti prípad, ako preventívne zasahuje v jednej z bratislavských škôl s cieľom vyhľadávať drogy, ozval sa riaditeľ inej školy. Polícia teraz vyšetruje prípad drogovej trestnej činnosti. Hliadku privolali vo štvrtok do základnej školy v Malackách pre neznámu zelenú rastlinu, ktorú spozorovali u 13-ročných dievčat. Chlapec (14) z Nitry marihuanu predával ostatným.

Ako informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková, na miesto sa ihneď dostavila hliadka Policajného zboru, ktorá podozrivý materiál na účely spracovania znaleckého posudku z kriminalistickej chémie zaistila.


Prečítajte si aj:

Zásah do srdca organizovaného zločinu! Polícia zverejnila VIDEO razie v škole, Slováci pobúrení


Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi. "Preventívne aktivity zamerané na drogovú problematiku majú svoje miesto a význam. Aj tento prípad svedčí o opodstatnenosti ich vykonávania. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru bude za účelom prevencie takéto aktivity aj naďalej vykonávať a napomáhať školám v boji proti drogovej trestnej činnosti formou prednášok a preventívnych kontrol v prípade podozrení z drogovej trestnej činnosti ich žiakov," dodala Mihalíková.

 Žiak (14) základnej školy predával spolužiakom marihuanu

Obvineniu z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi čelí 14-ročný žiak jednej z nitrianskych základných škôl. Polgramové vrecúška s marihuanou predával svojim spolužiakom priamo v škole po päť eur, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. "Kupovali si ich sotva 13- až 14-ročné deti, často sa stávalo, že im boli vrecúška doslova vnucované," pokračovala hovorkyňa.

Nálezy polície v bydlisku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/KR PZ Košice)

Chlapca, ktorý dovŕšil 14 rokov len päť mesiacov pred obvinením, obvinil vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície z drogovej trestnej činnosti na základe získaných dôkazov. Podľa trestného zákona hrozí za tento zločin trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov. V prípade mladistvého páchateľa sa znižuje spravidla na polovicu.

Pedagógovia škôl v Nitrianskom kraji sa neustále obracajú na políciu so žiadosťami o pomoc, skonštatovala Čuháková. Majú podozrenie, že práve v ich škole sú maloletí a mladiství žiaci ohrození inými, ktorí do školy prinášajú podozrivé látky. Práve k týmto školám patrí aj základná škola, ktorú navštevuje obvinený žiak. "Viackrát sme v tejto škole mali prednášky, aby deti vedeli, čo je a čo nie je dovolené a za čo sú zodpovedné," povedala Čuháková. Prednášky na tému látkových a nelátkových závislostí a šikany patria zo strany škôl k najžiadanejším.

Viac o téme: RastlinaMarihuanaŠkoláčky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu