Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Kauza šikanovania Tomáša (14) v Demandiciach: Rada školy stojí za riaditeľkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

DEMANDICE - Rada školy v Demandiciach v okrese Levice podľa neoficiálnej informácie na svojom piatkovom (18.8.) zasadnutí nepodporila návrh na odvolanie riaditeľky základnej školy s materskou Viery Poliakovej. Na rokovaní bolo z 11 členov rady prítomných deväť, ktorí vyjadrili podporu súčasnej riaditeľke. Starosta Demandíc Attila Kürthy sa k situácii zatiaľ vyjadrovať nechce, pretože nemá oficiálne stanovisko rady školy.

"Rada školy má zo zákona 15 dní na to, aby mi doručila svoje stanovisko. Až keď ho budem mať v rukách, rozhodnem sa, čo ďalej," povedal. V minulosti sa vyjadril, že riaditeľku školy môže odvolať aj vtedy, ak jej odvolanie nenavrhne školská rada. Či tak urobí, nechcel komentovať. "Riešim túto situáciu spoločne s právnikom. Počkám si na oficiálne stanovisko rady školy, potom sa rozhodnem, ako ďalej."

Sikana v Demandiciach

Napätá situácia v Základnej škole s materskou v Demandiciach súvisí s medializovanou šikanou v škole. Jej obeťou bol 14-ročný Tomáš, ktorého v máji tohto roka zbili traja rómski spolužiaci. Podľa matky chlapca si trojica útok vopred naplánovala a učitelia o ňom vedeli. Video útoku sa objavilo na sociálnych sieťach. Po jeho zverejnení vyplávali na povrch ďalšie výtržnosti, ktoré majú v škole pretrvávať už niekoľko rokov. Má stáť za nimi skupina Rómov, ktorá dochádza do školy z okolitých obcí Lontov a Ipeľský Sokolec.

Starosta tvrdí, že riaditeľka školy sa za sedem rokov jeho pôsobenia v tejto funkcii v predkladanej správe o pedagogickej činnosti o problémoch so šikanou nezmienila. Podľa jeho názoru šikanovanie kryla, pretože nechcela prísť o normatív na žiakov. Na zasadnutí obecného zastupiteľstva v júni tohto roka poslanci rozhodli o vylúčení obcí Lontov a Ipeľský Sokolec z ich školského obvodu. Znamená to, že žiaci z týchto obcí síce budú môcť navštevovať demandickú školu, nebudú však mať uhrádzané cestovné náklady. Od tohto kroku si poslanci sľubujú, že problémoví rómski žiaci zo školy odídu. "Ak Rómovia nemajú preplatené náklady, tak sem nebudú dochádzať," povedal starosta. Počet žiakov v Demandiciach sa tak zníži pravdepodobne o 30 až 40 detí.

Pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci školy považujú mediálne informácie za zavádzajúce. V otvorenom liste zverejnenom 16. augusta na stránke školy tvrdia, že informácie o šikanovaní žiakov v škole, ktoré má byť niekoľkoročným a neriešeným problémom, sú nepravdivé. "Riešime a monitorujeme problémy medzi žiakmi našej školy, pretože  medzi majoritou a žiakmi z rómskeho prostredia sú takéto strety  častejšie. Sťažnosti s násilným pozadím ani v jednom prípade v škole zaznamenané neboli. Aj z toho dôvodu považujeme návrh na odvolanie riaditeľky za neadekvátne opatrenie," píšu učitelia v otvorenom liste, ktorým vyjadrili podporu súčasnej riaditeľke.

V prípade bitky štrnásťročného Tomáša podľa vyjadrenia učiteľov riaditeľka ihneď po incidente ukázala matke chlapca video, ktoré bolo poskytnuté polícii ako dôkazový materiál so zákazom šírenia. "Fakt, že video uniklo na verejnosť, je šokujúci. Na základe medializácie videa sa spustila vlna rasovej neznášanlivosti nielen v našej obci, ale aj na celom Slovensku," uvádza sa v otvorenom liste.

Viac o téme: DemandiceViera PoljakováAttila Kürthy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu