Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislavčania vytvorili unikátny projekt: FOTOportál, ktorý vás prenesie do dávnej minulosti

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: PamMap.sk/Juraj Šedivý)

BRATISLAVA – Kým sa Bratislava stala takou, ako ju poznáme dnes, uplynuli desaťročia jej premien. Niektoré zo zákutí sa zmenili na nepoznanie, iné v sebe stále nesú ducha času. Vďaka projektu virtuálnej pamäti mesta Bratislava PamMap.sk sa môžete pozrieť, ako vyzeralo hlavné mesto v minulosti.

Originálny pamäťový portál www.PamMap.sk navrhol Juraj Šedivý z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. S prispením Komunitnej nadácie Bratislava, občianskeho združenia Historia Posoniensis, internetového štúdia UI42, a najmä vďaka spolupráci doteraz približne 60 dobrovoľníkov sa podarilo portál rozbehnúť.

FOTO Bratislava budúcnosti! Ďalšia časť prejde totálnou zmenou: Takto bude vyzerať známa Cvernovka

Na portáli nájdete historické pramene, ktorých digitalizované kópie poskytli rôzne pamäťové inštitúcie (napr. Archív mesta Bratislavy, Archív Pamiatkového úradu SR) ale aj jednotlivci či rodiny (zberatelia Posoniensií, nadšenci a pamätníci).

Malebný pohľad na starý Prešporok okolo roku 1900 (digitalizát pohľadnicue na oskenovanie poskytol zberateľ Július Cmorej).
Zobraziť galériu (10)
Malebný pohľad na starý Prešporok okolo roku 1900 (digitalizát pohľadnicue na oskenovanie poskytol zberateľ Július Cmorej).  (Zdroj: PamMap.sk/Juraj Šedivý)

„Cieľom projektu je na jednom mieste ponúknuť prepojenie encyklopedických textových informácií s obrazovou databázou a historickým atlasom mesta Bratislavy. Názov portálu vznikol spojením dvoch akronymov – Pam pre pamäť a Map pre mapu,“ vysvetlil historik Juraj Šedivý z Univerzity Komenského v Bratislave.

Záber na podhradie zničené požiarom v roku 1913 (poskytol Juraj Šedivý).
Zobraziť galériu (10)
Záber na podhradie zničené požiarom v roku 1913 (poskytol Juraj Šedivý).  (Zdroj: PamMap.sk/Juraj Šedivý)

Na stránke sa vie prehľadne zorientovať odborník aj laik. PamMap obsahuje encyklopedické informácie (napr. k Bratislavčanom, miestam a udalostiam s mestom spojeným), porovnanie historických a súčasných máp aj databázy historických prameňov. „Návštevník si pomocou filtrov nájde, čo ho zaujíma. Napríklad, vďaka filtru ‚materiál‛ si môže selektovať len staré pohľadnice alebo len audionahrávky spomienok pamätníkov. Pomocou filtru ‚miesto‛ si môže pozrieť fotografie ulice, na ktorej býva, cez ‚čas‛ zistí, čo sa stalo v roku, v ktorom sa narodil on alebo jeho rodičia. Cez filter ‚téma‛ si človek môže nájsť napríklad  písomnosti a obrazový materiál k vinohradníctvu, židovskej kultúre či stredným školám. Filtre pritom možno aj kombinovať,“ priblížil Šedivý.

Unikátny pohľad na roh Hurbanovho námestia a Veternej vyzdobený pri príležitosti návštevy rakúsko-uhorského cisára (slávna krčma Fajka, z pozostalosti sestier Neulingerových poskytol Ladislav Kálmán).
Zobraziť galériu (10)
Unikátny pohľad na roh Hurbanovho námestia a Veternej vyzdobený pri príležitosti návštevy rakúsko-uhorského cisára (slávna krčma Fajka, z pozostalosti sestier Neulingerových poskytol Ladislav Kálmán).  (Zdroj: PamMap.sk/Juraj Šedivý)

Najväčším aktuálnym donorom fotografií je podľa Šedivého Archív Pamiatkového úradu SR, ktorý zverejnil takmer 2-tisíc fotografií a z jeho fondov je pripravených ďalších takmer 10-tisíc kusov. Unikátne materiály však neraz prinášajú aj jednotliví Bratislavčania. „Už v priebehu najbližších 2-3 týždňov by sme mali zverejniť spolu asi 4000 záberov profesionálneho fotografa Antona Šmotláka a milovníka Bratislavy Mikuláša Gaža z 50. rokov 20. storočia. Portál je stále otvorený pre dobrovoľníckych spolupracovníkov alebo pre majiteľov historických materiálov k dejinám mesta, ktorí by boli ochotní ich v zdigitalizovanej podobe sprístupniť všetkým milovníkom starého Prešporku. Aj jednoduché rodinné zábery môžu byť veľmi zaujímavé,“ doplnil Šedivý.

Nám. SNP cca. v roku 1914 (poskytol V. Farár).
Zobraziť galériu (10)
Nám. SNP cca. v roku 1914 (poskytol V. Farár).  (Zdroj: PamMap.sk/Juraj Šedivý)

Nostalgický pohľad do každodenného života pred storočím: sestry Neulingerové na plavárni, ktorá bola kedysi priamo v Dunaji pred dnešnou prístavbou SNG (poskytol Ladislav Kálmán).
Zobraziť galériu (10)
Nostalgický pohľad do každodenného života pred storočím: sestry Neulingerové na plavárni, ktorá bola kedysi priamo v Dunaji pred dnešnou prístavbou SNG (poskytol Ladislav Kálmán).  (Zdroj: PamMap.sk/Juraj Šedivý)

Panská ulica na pohľadnici odoslanej 15. decembra 1906 (poskytla A. Thallinger).
Zobraziť galériu (10)
Panská ulica na pohľadnici odoslanej 15. decembra 1906 (poskytla A. Thallinger).  (Zdroj: PamMap.sk/Juraj Šedivý)

Južná časť Suchého Mýta s malebnými domami na pohľadnici odoslanej 18. novembra 1912 (poskytla A. Thallinger).
Zobraziť galériu (10)
Južná časť Suchého Mýta s malebnými domami na pohľadnici odoslanej 18. novembra 1912 (poskytla A. Thallinger).  (Zdroj: PamMap.sk/Juraj Šedivý)

Severná časť Suchého Mýta v čase v čase, keď ešte nebolo rušnou križovatkou ale príjemným promenádnym miestom pre ľudí. Okrem Grassalgovichovho paláca zbúrali všetky budovy na pohľadnici približne z roku 1920 (pohľadnica bola odoslaná 4. augusta 1922).
Zobraziť galériu (10)
Severná časť Suchého Mýta v čase v čase, keď ešte nebolo rušnou križovatkou ale príjemným promenádnym miestom pre ľudí. Okrem Grassalgovichovho paláca zbúrali všetky budovy na pohľadnici približne z roku 1920 (pohľadnica bola odoslaná 4. augusta 1922).  (Zdroj: PamMap.sk/Juraj Šedivý)

Dunajská ulica, ako ju zachytil tvorca pohľadnice približne v roku 1915 (poskytol J. Cmorej).
Zobraziť galériu (10)
Dunajská ulica, ako ju zachytil tvorca pohľadnice približne v roku 1915 (poskytol J. Cmorej).  (Zdroj: PamMap.sk/Juraj Šedivý)

Už aj nedávno minulé pohľady sú minulosťou – na snímke záber asi z roku 1980 na roh Radlinského ulice a Kollárovho námestia (Foto: M. Gažo, poskytol J. Šedivý).
Zobraziť galériu (10)
Už aj nedávno minulé pohľady sú minulosťou – na snímke záber asi z roku 1980 na roh Radlinského ulice a Kollárovho námestia (Foto: M. Gažo, poskytol J. Šedivý).  (Zdroj: PamMap.sk/Juraj Šedivý)

Viac o téme: BratislavaHistorické fotografie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu