Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mocný úradník, ktorého nikto nepoznal: Holjenčík poriadne zbohatol a škandály vždy prežil

Jozef Holjenčík a jeho nehnuteľnosti. Zobraziť galériu (14)
Jozef Holjenčík a jeho nehnuteľnosti. (Zdroj: Vlado Anjel, SITA)

BRATISLAVA - Sivá eminencia, o ktorej sa vedelo iba málo. Najskloňovanejšie meno v týchto dňoch na Slovensku včera definitívne skončilo na čele Regulačného úradu. Svojím posledným rozhodnutím o zvýšení cien energií dvihol tlak tisíckam Slovákov. Za desať rokov vo funkcii sa z neho stal doslova boháč. Ficov nominant sa pýši dvomi domami, bytom a obrovskými pozemkami. Z funkcie odchádza s viacerými kontroverznými rozhodnutiami na krku.

Ficov nominant

Jozef Holjenčík (51) iba včera odstúpil z funkcie šéfa Úradu regulácie sieťových odvetví (ÚRSO). Muž, o ktorom Slovensko, vedelo iba málo, požíva majetok, za aký by sa nemusel hanbiť žiadny boháč. Štátny úradník bol dlhých desať rokov na čele nezaujímavého, no dôležitého orgánu.

Holjenčík si podáva ruky s Ficom na Úrade vlády
Zobraziť galériu (14)
Holjenčík si podáva ruky s Ficom na Úrade vlády  (Zdroj: Jan Zemiar)

Bohatý Martinčan

Svoju kariéru začal rodený Martinčan ako podnikateľ vo firme JHS, ktorá sa zaoberá energetikou. Keď nastupoval do ÚRSO, z firmy odišiel. Do Úradu, ktorý ma kontrolovať ceny energií, ho vymenoval Robert Fico počas jeho prvej vlády. V tej dobe mal iba jeden dom po rodičoch a zopár pozemkov.

Jozef Holjenčík
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR/ Michal Svítok )

Dnes, keď odchádza z funkcie, ma dva rodinné domy v Martine a obci Lokca a obrovský byt v centre Bratislavy (Staré mesto). Naviac získal majetky v Žiline, Martine a obrovské pozemky vo viacerých obciach.

Holjenčíkov dom v Martine
Zobraziť galériu (14)
Holjenčíkov dom v Martine  (Zdroj: Google Street View)

Domček v rodnom Martine má podľa katastra nehnuteľností rozlohu 255 metrov, záhrada okolo má 800 metrov štvorcových. Z príjmu funkcie uviedol zárobok za rok 2014 vyše 82 tisíc eur. Uvedená suma je dokonca vyššia ako má premiér Fico. Podľa prvého majetkového priznania za rok 2005 uviedol milión štyristo tisíc slovenských korún. Podľa priznania verejného funkcionára vlastní osobný automobil, hnuteľný majetok a peňažnú hotovosť.

V obci Lokca má Holjenčík ďalší dom
Zobraziť galériu (14)
V obci Lokca má Holjenčík ďalší dom  (Zdroj: Google Street View)

Byt v bratislavskom Starom meste zase podľa odhadu má cenu približne 500 tisíc eur. Navyše na dom nemá žiadnu ťarchu, podľa dostupných zdrojov totiž neeviduje na nehnuteľnosti žiadnu hypotéku ani dlhy. 

Mocný úradník, ktorého nikto
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Kontroverzný znalec

Nie je to po prvý raz, čo musel Holjenčík čeliť škandálu s vysokými cenami energií. Jeho meno sa spájalo aj s megainvestíciou elektrárne Ipeľ, na ktorú upozornil týždenník Týždeň a ktorej výstavbu mala získať firma blízka podnikateľovi Jozefovi Brhelovi. O ňom sa špekuluje ako o oligarchovi Smeru.

Mocný úradník, ktorého nikto
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Pred rokom vyplávalo na verejnosť, že jeho úrad kúpil drahú a luxusnú limuzínu. Nové služobné tmavomodré Audi A6 v hodnote 45 tisíc eur bez DPH. Spolu s daňou tak stálo až 54 tisíc eur. ÚRSO kúpil Audi od firmy so sídlom v Martine.

Audi A6
Zobraziť galériu (14)
Audi A6  (Zdroj: Audi)

Koncom roka žiadal navýšiť rozpočet kvôli analýze distribučných spoločností o takmer 2 milióny eur, čím nafúkol rozpočet ÚRSO o vyše polovicu. Kritizovala to opozícia. "Premiér Fico vracia pánovi Holjenčíkovi jeho ústretovosť. Nie ÚRSO, ale predseda vlády u nás reguluje energetické prostredie. Zvlášť teraz pred voľbami mu pán Holjenčík naozaj vo všetkom vychádza v ústrety," povedal vtedajší poslanec za KDH Alojz Přidal pre portál energia.dennikn.sk. V súčasnosti Holjenčík pôsobí ako prezident Slovenskej komory znalcov.

Viac o téme: PlynEnergieMajetokVládaJozef Holjenčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu