Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Cena plynu mala ísť dole, štát však pripravil nečakané prekvapenie: Účet vyrazí Slovákom dych

Veľa Slovákov sa z lacnejšieho plynu tešiť nebude. Zobraziť galériu (6)
Veľa Slovákov sa z lacnejšieho plynu tešiť nebude.

BRATISLAVA - Tešili ste sa, že vám klesne účet za plyn? Predčasne. Aj keď bolo avizované zníženie cien za plyn, v skutočnosti je to úplne inak. Celková cena za plyn vám nielen že nemusí klesnúť, ale môže dokonca stúpnuť. Ako je to možné?

Úradníci sa chvália znížením, ale....

Lacnejší plyn avizoval aj šéf Úrad pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík. Priemerné ceny pre domácnosti sa podľa neho medziročne mali znížiť približne o 2,6 %. Informoval o tom ešte v novembri minulého roka.

Jozef Holjenčík
Zobraziť galériu (6)
Jozef Holjenčík  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Pri avizovaných cenách plynu mali ušetriť najviac domácnosti, ktoré ho používajú na ohrev vody a na kúrenie (tarifa D3). Ročne by mali títo odberatelia zaplatiť za plyn v priemere o 23,72 eura menej. Domácnosti, ktoré používajú plyn na ohrev vody (tarifa D2), by mali podľa regulátora ušetriť za rok 18,84 eura.

Aká je však realita?

Aj keď plyn zlacnel, ale mesačné tarify, paušály, ktoré platíme, išli hore.

„Super, že bude pokles cien energií. Len je to ďalšie klamstvo," napísala nám jedna z čitateliek, ktorej sa nové ceny nezdali. „Cena plynu síce išla dole, ale mesačná tarifa pre bežné domácnosti D3 sa zvýšila z 7,75 eur na 22,20 eur, čo je asi 14 eur mesačne viac a to je ročne 168 eur viac ako vlani. Takže aké zníženie, keďže domácnosti zaplatia o o 168 eur viac ako vlani,“ napísala nám Jana.

A ozvali sa aj ďalší. Zistil som, že SPP zdvihlo ceny plynu o vyše 100%, konkrétne fixnú mesačnú sadzbu, Fico sľuboval lacnejší plyn, ktory sa aj o pár centov znížil, ale fixnú sadzbu potichu zdvihli o vyše 100%," tvrdí náš čitateľ Peter.

Cena plynu mala ísť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: sita, thinkstock.com)

Jedna tarifa išla dole, druhá zase potichu hore

Tieto zmeny sme si nechali vysvetliť analytikom, ktorý sa zaoberá energetikou. Distribučná tarifa, zložená z 2 častí sa skutočne mení tak, že rastie fixná zložka, zjednodušene "platba za možnosť odoberať plyn", avšak sa znižuje variabilná zložka, čiže "platba za reálne odobratý plyn"," vysvetľuje pre Topky Jozef Badida z portálu energieprevas.sk.

Faktúra plynu sa skladá z 2 zložiek:

1. variabilná - vaša spotreba plynu (cena išla dole)

2. fixná - pevná suma, ktorú platíte aj keď nič nespotrebujete (cena išla hore)

Táto zmena je podľa neho daňou za prehnanú plynofikáciu Slovenska. „Pomaly každá obec má vybudovaný plynovod, hoci ľudia častokrát radšej kúria lacnejším drevom. Hlavne tí, ktorí plynom vykurujú by sa mali o tieto zmeny zaujímať u svojho dodávateľa a v závislosti od svoje spotreby by sa mali "presunúť" do lacnejšie distribučnej tarify," Jozef Badida energieprevas.sk.

Cena plynu mala ísť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SPP)

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví sa však bráni. Podľa neho stále platí, že konečná cena bude pre spotrebiteľa nižšia o necelé tri percentá. Úrad zdôrazňuje, že najnovšie špekulácie o zdražovaní fixnej zložky sú len manipulovaním verejnosti, ktoré odvádzajú pozornosť od podstatného faktu, že celkové priemerné náklady za dodávku plynu pre slovenské domácnosti klesnú o 2,6 %," zareagoval pre Topky hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Pravdou je, že v súlade s platnými smernicami EÚ, musia mať prevádzkovatelia distribučných sústav zabezpečenú úhradu všetkých svojich nákladov a fixné náklady tvoria podstatnú časť z nich. Ide o fixné poplatky ako sú mzdy, náklady na údržbu, revízie, zabezpečenie tlaku v potrubí, prevádzka regulačných staníc a podobne," pokračuje v odpovedi ÚRSO.

Podľa regulátora je však rozhodujúce, že v konečnom dôsledku pre odberateľov nemá fixná zložka zásadný vplyv na celkových nákladoch a stojí si za tým, že za rok by mala cena klesnúť pre odoberateľa o 2,6 percenta.

Viac o téme: CenaSPP2017ÚRSOPlyn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu